Rusoaica Maria Butina, acuzată că a acţionat ca agent rus pentru a influenţa alegerile din SUA

Rusoaica Maria Butina, acuzată că a acţionat ca agent rus pentru a influenţa alegerile din SUA

Un mare juriu american a adăugat marţi un nou cap de acuzare împotriva unei rusoaice inculpate luni, respectiv că a acţionat ca un agent al guvernului rus în timp ce dezvolta legături cu cetăţeni americani şi infiltra grupuri politice, relatează Reuters.

Maria Butina, care a studiat la Universitatea americană din Washington şi care este o fondatoare a unui grup rus care militează pentru dreptul de a deţine arme, a fost pusă sub acuzare luni pentru conspiraţie de a acţiona în numele guvernului rus.

Marţi, marele juriu a adăugat o acuzaţie mai gravă, aceea că femeia a acţionat ca agent al guvernului rus, care poate atrage o condamnare maximă de zece ani de închisoare. Acuzaţia de conspiraţie este pasibilă de o condamnare de maximum cinci ani.

Pe de altă parte, Butina nu a fost acuzată de spionaj sau că ar fi membră al serviciului rus de informaţii.

Ea a fost arestată duminică şi urmează să compară miercuri în faţa unui tribunal federal din Washington, a anunţat Ministerul Justiţiei.

Robert Driscoll, avocatul Mariei Butina, a declarat că ea nu este agent rus.

Butina este acuzată că acţiona sub îndrumarea unui oficial de rang înalt din cadrul Băncii centrale a Rusiei, care a intrat recent sub incidenţa sancţiunilor trezoreriei americane, a precizat Ministerul Justiţiei. Numele oficialului citat nu apar în documentele depuse la tribunal.

Butina a apărut în multe fotografii pe contul ei de Facebook împreună cu Aleksander Torşin, adjunctul şefului Băncii centrale a Rusiei, care a fost vizat de sancţiuni în aprilie.

O persoană familiarizată cu cazul a declarat pentru Reuters că Butina a lucrat pentru el ca asistentă. Alte media relatează că ar fi existat o relaţie de afaceri între cei doi.

Ministerul Justiţiei a precizat în plângere că Butina a lucrat cu doi cetăţeni americani nespecificaţi şi un oficial rus pentru a încerca să influenţeze politica americană şi a infiltra o organizaţie care militează pentru dreptul de a deţine arme.

Plângerea nu menţionează grupul, dar fotografiile de pe pagina ei de Facebook arată că a participat la evenimente sponsorizate de National Rifle Association. NRA nu a răspuns la solicitarea Reuters de a comenta informaţia.AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Adina Buzatu a scos de la naftalină imaginea în care s-a pozat goală, alături de cinci bărbați

2 VIDEO Cara Delevingne „și-a donat orgasmul pentru știință” / Pentru asta s-a masturbat într-un spital din Germania

3 Două zodii de care trebuie să fugi cât poți. Cine sunt vampirii energetici care își epuizează semenii

4 VIDEO Emilia Dorobanțu, cântec emoționant de 1 Decembrie. Interpretarea superbă care te face să plângi

5 Cine este judecătorul care și-a injectat benzină în venă și ar fi murit în ambulanța care-l transporta la București