Rusoaica Marina Ovsyannikova, despre fuga în Franța: „Trebuia să ne dăm seama unde ne aflam după stele”

Rusoaica Marina Ovsyannikova, despre fuga în Franța: „Trebuia să ne dăm seama unde ne aflam după stele”

Fostul editor de televiziune rus a descris călătoria ei prin Europa în luna octombrie a anului trecut.

Marina Ovsyannikova a ajuns în Franța FOTO Profimedia

Marina Ovsyannikova, fostul editor al televiziunii ruse de stat care a întrerupt o emisiune de știri în direct pentru a protesta împotriva începerii războiului din Ucraina, a descris evadarea sa "haotică" din arestul la domiciliu din Moscova și modul în care a fugit prin Europa pentru a cere azil în Franța, anunță theguardian.com.

"Nu am vrut să emigrez până în ultimul moment", a declarat Ovsyannikova la o conferință de presă la Paris cu organizația de jurnaliști Reporteri fără frontiere. "Rusia este încă țara mea, chiar dacă criminalii de război au puterea acolo. Dar nu am avut de ales - era fie închisoarea, fie exilul. Sunt foarte recunoscătoare Franței, o țară liberă, că m-a primit".

Christophe Deloire, secretarul general al organizației Reporteri fără frontiere, care a contribuit la organizarea evadării sub numele de cod "Evelyne", a comparat-o cu "cele mai faimoase treceri ale Zidului Berlinului".

Născută în Ucraina, Ovsyannikova, în vârstă de 44 de ani, a atras atenția internațională în martie după ce a dat buzna într-un studio al Channel One, angajatorul său de atunci, în timpul unui buletin de știri în direct pentru a denunța războiul din Ucraina, ținând în mână un afiș pe care scria "nu război". La vremea respectivă, ea a fost amendată cu 30.000 de ruble (460 de lire sterline) pentru că a ignorat legile privind protestele.

Ea a continuat să protesteze împotriva războiului și după ce și-a dat demisia de la Channel One. În august anul trecut, ea a fost acuzată de răspândirea de informații false despre armata rusă pentru că a afișat un poster pe care scria "Putin este un criminal, soldații săi sunt fasciști" în timpul unui protest individual pe malul râului Moskva, vizavi de Kremlin. Ulterior, ea a fost obligată să poarte o brățară electronică la gleznă și a fost plasată în arest la domiciliu la Moscova, unde urma să aștepte procesul. Dacă va fi găsită vinovată, riscă până la 10 ani de închisoare.

Ovsyannikova a declarat că, în octombrie anul trecut, cu puțin timp înainte de o audiere în instanță la Moscova, avocații ei i-au spus să fugă pentru a se salva pe ea și pe fiica ei de 11 ani. Ei i-au spus că nu va supraviețui închisorii și că va fi "distrusă".

Ea a evadat din casă împreună cu copilul ei într-o vineri seara, "când toate forțele de securitate își terminaseră săptămâna de lucru și se aflau în modul de odihnă". Ea a calculat că existau mai puține șanse de a fi urmărită imediat în weekend.

Despre călătoria de la Moscova prin Rusia, ea a spus: "Am mers în atât de multe direcții diferite încât nici nu știu ce direcție am luat, am schimbat șapte vehicule diferite."

Ovsyannikova nu a spus ce graniță din Rusia a trecut, dar a descris cum, chiar înainte de a ajunge la ea, mașina în care călătoreau s-a împotmolit în noroi pe un câmp.

"A trebuit să fugim din mașină și să ne găsim drumul pe jos prin câmpuri, în noaptea întunecată. A fost dificil, nu aveam nicio rețea de telefonie, trebuia să ne dăm seama unde ne aflam după stele. Mi s-a părut o eternitate, a fost un adevărat calvar. Am rătăcit timp de câteva ore până să găsim drumul, ascunzându-ne de vehiculele și tractoarele care treceau... Îmi pierdeam speranța. Mă gândeam "De ce am făcut asta? Poate că ar fi fost mai bine să merg la închisoare'. Dar, din fericire, am ajuns la graniță, unde ne așteptau oameni."

Ea a declarat că plecarea de la locuința sa din Moscova a fost atât de "haotică" încât inițial a uitat să își scoată brățara electronică, rupând-o abia când a schimbat mașina cu o a doua.

Ovsyannikova și fiica ei au intrat în cele din urmă în Franța cu o viză Schengen. Au găsit o casă izolată la țară înainte de a schimba mai multe locații. În noaptea de după acțiunea "anti-război" a Ovsyannikovei la emisiunea de știri rusești din martie anul trecut, președintele francez, Emmanuel Macron, declarase public că Franța îi va acorda protecție consulară sau azil.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Articol dubios despre România apărut în presa de la Budapesta...

2 Maneaua care a înnebunit planeta. Melodia este în centrul unei controverse uriaşe

3 Justiția din Ro a comis-o din nou! Asta e din aia jegoasă, făcută în nesimțire!

4 Sfidare fără precedent / Kazahstanul a vândut Statelor Unite 81 de avioane militare de fabricație sovietică, prin intermediul unor firme offshore!

5 Ce se întâmplă în China?