Scandal financiar de amploare în Germania: Wirecard nu mai găsește aproape 2 miliarde de dolari care ar fi trebuit să fie în conturi din Filipine

Scandal financiar de amploare în Germania: Wirecard nu mai găsește aproape 2 miliarde de dolari care ar fi trebuit să fie în conturi din Filipine

S-ar putea dovedi cea mai mare fraudă fiscală recentă, aducând aminte de scandalul Enron din Statele Unite: grupul german Wirecard a admis luni că o sumă de 1,9 miliarde de euro, deși înscrisă în bilanțul său, "foarte probabil" nu există, scrie AFP.

După scandalurile Dieselgate la Volkswagen sau Deutsche Bank, căderea acestui prestator de servicii financiare pe sectorul în plin boom al plăților electronice - concurent cu companii precum francezii de la Worldline, olandezii Adyen sau americanii Square - aruncă o nouă umbră pe reputația de seriozitate și soliditate a Germaniei.

Acest dosar este "un dezastru complet", a afirmat luni Felix Hufeld, președintele arbitrului financiar al sectorului, BaFin.

Acesta a recunoscut de asemenea că autoritatea pe care o conduce nu a putut "împiedica" o situație "nemaivăzută" în cadrul indicelui vedetă al Bursei din Frankfurt, din care Wirecard face parte.

În noaptea de duminică spre luni, firma bavareză a admis că o sumă de 1,9 miliarde de euro înscrisă în bilanțul său "nu există foarte probabil", hrănind suspiciunile de fraudă de mare anvergură.

Din acest motiv, auditorii grupului au refuzat să certifice conturile pentru 2019 ale societății, în acest dosar cu multiple implicații care a condus deja la demisia directorului companiei și la prăbușirea cotației Wirecard.

Pe bursa din Frankfurt, acțiunea ceda luni 42% la 14,99 euro, față de aproape 100 de euro miercuri, cu o zi înainte de dezvăluirile privind semnele de întrebare legate de sinceritatea bilanțurilor, de acum confirmate.

Băncile din Filipine

Dosarul are ramificații în Filipine: acolo ar fi trebuit să se regăsească cele 1,9 miliarde, în conturi aparținând furnizorilor, respectiv băncile.

O sumă care reprezintă un sfert din bilanțul total al societății, care garantează plata tranzacțiilor efectuate online de companii.

Băncile din Filipine care ar fi trebuit să găzduiască aceste fonduri spun că nu au nicio legătură cu Wirecard și că banca centrală a țării, care a deschis o anchetă, a asigurat că "fondurile lipsă nu au intrat în sistemul financiar".

Pentru a agrava totul, avocatul însărcinat cu supervizarea gestionării conturilor din Filipine pentru Wirecard este de negăsit.

Wirecard "pleacă de la principiul" că descrierea activităților realizate prin aceste conturi terțe "nu este exactă" și "continuă să verifice dacă aceste operațiuni au fost efectuate cu adevărat". Mai exact: conducerea suspectează fonduri fictive și o fraudă imensă.

Agenția de rating Moody's a precizat luni că a retras Wirecard de la supraveghere și că viitorul companiei este suspendat de susținerea băncilor, care ar putea închide robinetul creditelor.

Conducerea nu numai că a amânat sine die publicarea rezultatelor pentru 2019 dar "nu poate exclude o revizuire a conturilor pentru anii precedenți".

Precedentul Enron


Mult timp considerată un "success story" al finanțelor germane, cu 6.000 de angajați și 26 de sucursale în întreaga lume, Wirecard se găsește acum prinsă într-o spirală care reamintește de soarta grupului american de energie Enron la începutul anilor 2000.

Grupul texan, care și-a umflat artificial profiturile, a mascat pierderile și a falsificat cifrele contabile pentru a-și majora cotația bursieră, a sfârșit prin a da faliment.

Wirecard a pornit ca un startup creat în 1999 și a servit la început ca intermediar în plățile electronice pentru industria porno și jocurile online.

Acum, se profilează o avalanșă de probleme juridice.

Fostul director al companiei Markus Braun și alți membri ai conducerii sunt vizați de o anchetă penală deschisă de parchetul din Munchen care suspectează manipularea cotației acțiunilor, în urma unei plângeri depuse de BaFin.

Ei ar fi încercat prin intermediul mai multor comunicate de presă din martie și aprilie să cosmetizeze expertiza financiară care urma să fie publicată de KPMG și riscă acum pedepse cu închisoarea, potrivit Süddeutsche Zeitung.
 


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO „Ucrainenii au luat 8.000 de telefoane mobile și le-au pus pe stâlpi de doi metri, așa detectează dronele Shahed”

2 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

3 Așa o fi? /

4 Dezvăluirile neașteptate ale șefului serviciului secret din Ucraina

5 Culisele uriașului scandal care zguduie regimul Orban, în Ungaria