Scandal la OSCE: Cum justifică Austria prezența delegației ruse la Adunarea Parlamentară. SUA se pronunță pentru reformarea organizației

Scandal la OSCE: Cum justifică Austria prezența delegației ruse la Adunarea Parlamentară. SUA se pronunță pentru reformarea organizației

Ucraina a anunțat că boicotează Adunarea Parlamentară a OSCE organizată joi și vineri la Viena din cauza prezenței delegației rusești. Această delegație este formată din 18 parlamentari ruși care au primit vize din partea Austriei în pofida faptului că sunt vizați de sancțiuni. Șeful delegației este Piotr Tolstoi, unul dintre cei mai vocali susținători ai invaziei ruse din Ucraina.

FOTO Shutterstock

Potrivit lui Mikita Poturaiev, şeful delegaţiei ucrainene, Moscova va folosi tribuna Adunării Parlamentare a OSCE pentru a-și „justifica agresiunea” din Ucraina și pentru „a se spăla pe mâini de crimele de război comise”.

Poturaiev a cerut amânarea sesiunii, deoarece prezența delegației Moscovei ar „submina integritatea ei” și ar „compromite poziția clară arătată (de OSCE, n. red.) împotriva agresiunii rusești”.

Inițiatorul boicotului este reprezentantul Lituaniei pe lângă OSCE, Vaidotas Verba. „Parlamentarii noștri nu vor să stea în aceeași sală sau chiar în aceeași clădire cu reprezentanți ruși care au incitat, susținut și care continuă să promoveze războiul din Ucraina”, a declarat el.

Peste 80 de deputați din 20 de state membre OSCE au semnat o scrisoare în care Austria este invitată să-și reconsidere decizia de a elibera vize pentru delegația rusă.

Dacă Marea Britanie și Polonia au interzis prezența parlamentarilor ruși la evenimente OSCE organizate în teritoriile lor, Austria a adoptat o poziție diferită.

Ministrul austriac de Externe Alexander Schallenberg a răspuns că este obligat, prin prisma acordului cu OSCE, să permită prezența delegației ruse. El a mai susținut că „este nevoie de platforme” de dialog în pofida războiului.

Pe de altă parte, presa austriacă remarcă faptul că delegația rusă a fost invitată la un bal organizat de Partidul Libertății din Austria, de extrema dreaptă.

SUA pledează pentru reformarea OSCE

Reprezentantul Statelor Unite la Organizaţia pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE), Michael Carpenter, s-a pronunțat miercuri, împreună cu alţi aliaţi ai țării sale, pentru reformarea OSCE în scopul de a evita veto-ul Rusiei, care a blocat în ultimii ani mai multe iniţiative.

„Ca organizaţie, trebuie să găsim modalitatea de a face progrese fără a permite ca un stat participant să blocheze toată munca noastră”, a explicat Carpenter pentru EFE, potrivit Agerpres .

„Trebuie să fim mai creativi, să folosim alte instrumente şi să stabilim noi norme de procedură care să ne permită să avansăm şi să apărăm valorile şi interesele fundamentale ale organizaţiei”, a subliniat el.

OSCE, cel mai important organism de securitate regională din lume şi unicul, în afara ONU, unde Statele Unite şi Rusia iau loc la aceeaşi masă, ia decizii prin unanimitate. În practică, acest lucru presupune că una dintre cele 57 de țări membre se poate opune prin veto oricărei iniţiative, precizează EFE.

„Trebuie să fim conştienţi că nu ne putem lăsa manipulaţi de un singur stat. Trebuie să găsim modalitatea de a lucra împreună. Aşa că nu vă voi spune exact cum anume vrem să o facem, dar vorbim despre acest lucru”, a insistat diplomatul american.

Rusia încalcă principiile OSCE

OSCE a fost fondată pentru a înlesni dialogul între cele două mari blocuri opuse în timpul Războiului Rece, dar, de la anexarea Peninsulei Crimeea de către Rusia, în 2014, funcţionarea acestei organizaţii s-a complicat, iar lucrurile n-au făcut decât să se înrăutăţească după invazia rusă din Ucraina, notează EFE.

Michael Carpenter a recunoscut că nu există niciun mecanism legal pentru a expulza sau suspenda Rusia şi aliata sa Belarus din cadrul OSCE.

Ucraina sprijină de asemenea o reformă a OSCE, precum şi a altor organisme internaţionale la care participă Rusia.

„Când oameni care încalcă fiecare cuvânt din Actul Final de la Helsinki văd că organizaţia care este clădită pe acest document nu reacţionează, ei cred atunci că pot face orice”, a spus Mikita Poturaiev, şeful delegaţiei ucrainene în Adunarea Parlamentară a OSCE, care se reuneşte joi şi vineri la Viena, sediul organizaţiei.

Actul Final de la Helsinki, semnat la 1 august 1975, este piatra de temelie a OSCE. Acest act stabileşte, între altele, principiile inviolabilităţii frontierelor europene, respinge folosirea forţei pentru soluţionarea disputelor şi insistă asupra respectării drepturilor omului, toate încălcate de Rusia.

În opinia lui Poturaiev, OSCE trebuie să continue să existe, dar cu instrumente care să dovedească faptul că „nu este posibil să încalci aceste principii fără să existe consecinţe”.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

2 „A fost așa toată durata zborului de patru ore”

3 Prima intoxicare aruncată pe piață de Antena 3, un sondaj realizat de fostul ginere al lui Dan Voiculescu

4 Da, are 60 de ani și s-a calificat la concursul național de frumusețe Miss Argentina...

5 VIDEO Surpriză totală / Cine ar fi „gurul” discipol al lui Gregorian Bivolaru săltat de mascați. Eugen Mârtz era invitat mereu la B1TV, la emisiunea Al…