Scandal politic în Grecia: Serviciile de informații grecești i-au ascultat pe colaboratorii primului ministru, pe militari și jurnalişti

Scandal politic în Grecia: Serviciile de informații grecești i-au ascultat pe colaboratorii primului ministru, pe militari și jurnalişti

Potrivit ziarului Documento, 38 de persoane au fost vizate de interceptări.

Prim-ministrul elen se află în centrul unui scandal al interceptărilor. Foto: Arhiva Adevărul

Serviciile de informații grecești, folosind programul de spionaj Predator, i-au ascultat pe colaboratorii și prietenii prim-ministrului Kyriakos Mitsotakis și pe ai soției sale, pe miniștri, militari și jurnaliști. Lista cu numele celor 38 de persoane interceptate este publicată duminică de ziarul de opoziţie elen Documento .

Printre aceștia se numără miniștrii de stat Yorgos Gerapetritis și Akis Skertsos, prim-adjunct al ministrului de externe Miltiadis Varvitsiotis, prim-adjunct al ministrului dezvoltării și investițiilor Nikos Papathanasis, prim-adjunct al șefului Serviciului Național de Informații (EYP) Vassilis Grizis, fost șef al grupului operativ EYP Angelika Russou, șeful biroului primului ministru și Ministrul în relația cu Parlamentul Michalis Bekiris, directorul Serviciului de presă al Ministerului Muncii și Afacerilor Sociale Nikos Sigalas, angajat al biroului de partid al lui Kyriakos Mitsotakis din 2014 Elina Kypreou, viceamiral, director general al Direcției Generale de Apărare Arme și Investiții Aris Alexopoulos, fost șef al Reprezentanței Patriarhiei Constantinopolului la Atena, Mitropolitul Amfilohiy de Andrianopol, membru al consiliului de administrație al ziarului „Kathimerini” Christos Agrafiotis, jurnalista Antenna TV Maria Sarafoglu, proprietara canalului Epsilon TV Philippos Vryonis.

La rândul său, ziarul „Efimerida ton sindakton” citează cuvintele editorului ziarului Documento, jurnalistul Konstantinos Vaksevanis, care a subliniat că noua listă „demonstrează ceea ce se bănuia”. Potrivit lui Vaxevanis, practica periculoasă a „Mitsotakis-gate” a fost „folosită pentru șantajul personal și manipularea miniștrilor neascultători”.

Negările premierului

Documento, care este apropiat de principalul partid de opoziție, Coaliția Alianței Progresiste a Stângii Radicale (SYRIZA-PA), a publicat pe 5 noiembrie prima listă cu 33 de persoane care, potrivit sursei sale, au fost interceptate ilegal de serviciile de securitate. Potrivit acesteia, serviciile de informații grecești, care se află sub controlul direct al premierului grec Kyriakos Mitsotakis, l-au interceptat pe fostul prim-ministru Antonis Samaras și pe actualii membri ai Cabinetului de Miniștri, inclusiv pe ministrul grec de externe Nikos Dendias, pe ministrul dezvoltării și investițiilor, Adonis Georgiadis. , ministrul Turismului Vasilis Kikilias, ministrul adjunct al apărării Nikos Hardalias, ministrul Finanțelor Christos Staikouras și mulți alți politicieni.

Prim-ministrul grec Kyriakos Mitsotakis și-a declarat categoric neimplicarea în ascultarea miniștrilor și a oponenților politici, inclusiv a membrilor familiilor acestora, folosind programe spion de către serviciile speciale și a spus că nu vor avea loc alegeri anticipate în legătură cu acest scanda. Acestea vor fi organizate, conform programului electoral în 2023. Într-un interviu pentru ANT1 , difuzat în buletinul de știri principal din 7 noiembrie, Mitsotakis a spus că astfel de afirmații sunt „minciuni de necrezut”.

Potrivit lui Mitsotakis, fostul prim-ministru Alexis Tsipras, liderul principalului partid de opoziție SYRIZA-PA, se ascunde în spatele lui Vaksevanis. Șeful guvernului a dat asigurări că se va face tot posibilul pentru a investiga acuzațiile de supraveghere ilegală a politicienilor.

Dezvoltarea scandalului interceptărilor telefonice

Guvernul elen a recunoscut anterior că agenția de informații elenă l-a interceptat pe liderul partidului grec de opoziție de stânga PASOK, Mișcarea pentru Schimbare, Nikos Androulakis, din septembrie 2021 timp de trei luni, dar a spus că este legal. Autoritățile nu au dat niciun motiv pentru interceptarea telefoanelor, invocând securitatea națională. Interceptarea a ieșit la iveală după ce Androulakis, care este membru în Parlamentul European, a fost informat de către serviciul de securitate cibernetică al Parlamentului European că telefonul său a fost accesat prin programul spion Predator. În aprilie, jurnalistul grec Thanasis Koukakis, care a investigat scandalurile financiare, a raportat că societatea informatică Citizen Lab l-a notificat că telefonul său a fost accesat folosindu-se programul Predator din iulie până în septembrie 2021.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Lupta pentru Marea Neagră nu s-a încheiat

2 Rareș Bogdan, mesaj în miez de noapte!

3 Fostul slugoi al Elenei Udrea și-a cumpărat o vilă de 352 de metri pătrați în Belgia

4 Se retrag „Piedonii”? / De două zile sunt mucles...

5 Judecați voi...