Scandalul sondajelor: Citat ca martor, Nicolas Sarkozy refuză să răspundă întrebărilor în timpul procesului

Scandalul sondajelor: Citat ca martor, Nicolas Sarkozy refuză să răspundă întrebărilor în timpul procesului

Fostul preşedinte francez Nicolas Sarkozy, citat în calitate de martor în procesul sondajelor suprafacturate comandate de Palatul Elysée în timpul mandatului său de cinci ani, a refuzat să răspundă întrebărilor legate de acest caz în care fostul şef al statului francez nu este urmărit ca pârât întrucât dispune de imunitate prezidenţială încă de la începutul dosarului, transmite Reuters.

''Ca preşedinte al Republicii, nu sunt răspunzător în faţa tribunalului, ci în faţa poporului francez'', a declarat Sarkozy, citat de postul BFM TV.

Citat la proces de asociaţia de luptă împotriva corupţiei Anticor, fostul preşedinte francez din perioada 2007-2012 indicase într-o scrisoare adresată tribunalului că nu intenţionează să vină la audieri.

Tribunalul totuşi a ''ordonat ca acest martor să fie adus în faţa sa prin forţa publică pentru a fi audiat pe 2 noiembrie''.

Nicolas Sarkozy a afirmat marţi că ordinul judecătorului este ''anticonstituţional şi total disproporţionat'', potrivit BFM TV.

Supranumit "scandalul sondajelor", acesta a început în 2010 şi a dezvăluit numeroasele studii de opinie publică plătite de Palatul Elysée cu privire la popularitatea preşedintelui, reformele sale sau probleme de actualitate, dar şi despre rivalii politici sau imaginea soţiei lui Sarkozy, Carla Bruni.

Printre cei arestaţi în acest dosar se numără fostul consilier al preşedintelui, Patrick Buisson, istoric şi jurnalist provenit din extrema dreaptă, judecat pentru deturnare de fonduri publice şi abuz de bunuri sociale. De asemenea, sunt urmăriţi penal fostul co-director al Institutului francez de sondare a opiniei publice Ipsos, Pierre Giacometti, fostul ministru Claude Gueant, la acea vreme secretarul general al preşedinţiei, precum şi fosta şefă de cabinet şi un fost consilier. AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Urmează „îngroparea” definitivă a lui Băsescu?

2 VIDEO Priviți, primele imagini cu „dihăniile” americane HIMARS în acțiune în Ucraina!

3 Nu, nu este un desen de bășcălie! Armata belarusă desfășoară în zonele de frontieră tancuri false din lemn!

4 Asta e din ciclul / Judecați voi...

5 ULTIMA ORĂ Disensiuni la vârful Ucrainei? / Zelenski vrea să-l demită pe șeful serviciului de spionaj, Ivan Bakanov, cu care este prieten din copilărie