Schimbări majore în sistemul de sănătate. Vom putea face mai multe analize gratuit

Schimbări majore în sistemul de sănătate. Vom putea face mai multe analize gratuit

De la 1 iulie va intra în vigoare noul contract-cadru din Sănătate care stabilește că românii vor beneficia anual de consultațiile de prevenție la medicul de familie, iar aceștia vor putea recomanda o paletă mai largă de investigații paraclinice de care pot beneficia gratuit asigurații. De asemenea, numărul analizelor medicale efectuate în ambulatoriu și la spital va crește pentru a se reduce presiunea asupra spitalelor.

Crește numărul analizelor medicale la care pot avea acces pacienții în ambulatoriu / Foto: Arhivă

Noul contract-cadru pentru acordarea de servicii medicale a fost aprobat de Guvern, acesta punând mai mult accent pe depistarea precoce a bolilor și mărind numărul de consultații preventive care pot fi decontate, potrivit șefei Casei Naționale de Asigurări de Sănătate (CNAS) care a descris documentul drept „o adevărată reformă a sistemului“.

„Aceste reglementări nu reprezintă o simplă actualizare a actelor normative din domeniul asigurărilor sociale de sănătate, ci o adevărată reformă de reorientare a sistemului şi de utilizare eficientă a Fondului Naţional Unic de Asigurări Sociale de Sănătate. (...) Măsurile adoptate prin acest act normativ vor contribui esenţial la îmbunătăţirea stării de sănătate a populaţiei prin inversarea «piramidei» serviciilor medicale de la tratarea cazurilor grave descoperite târziu, la depistarea precoce şi tratarea bolilor în faze incipiente“, a declarat Adela Cojan, preşedinta CNAS .

Prevenția bolilor cu impact major

CNAS a prezentat într-un comunicat de presă principalele noutăț i din noul contract-cadru, pe domenii de asistență medicală, acestea urmând să fie detaliate în normele de aplicare.

Astfel, persoanele cu vârste între 40 şi 60 de ani vor beneficia de riscograme pentru depistarea precoce a posibilităţii dezvoltării de boli cardiovasculare, cerebro-vasculare, oncologice, a diabetului, a bolii cronice de rinichi, precum şi pentru evaluarea sănătăţii mintale şi reproductive. În cazul persoanelor de peste 60 de ani, se va putea face evaluarea comportamentelor cu impact global asupra sănătăţii, a riscului fatal cardiovascular, oncologic, al osteoporozei, de incontinenţă urinară, evaluarea sănătăţii mintale, a riscului de demenţă şi depresie.

Adulţii cu vârste între 18 şi 39 de ani vor beneficia anual de consultaţiile de prevenţie, iar medicii de familie vor recomanda o paletă mai largă de investigaţii paraclinice de care pot beneficia gratuit asiguraţii. „Mecanismul de finanţare în asistenţa medicală primară a fost modificat, astfel încât prin schimbarea ponderii plăţii per capita şi pe servicii, de la 50%-50% la 35%-65%, s-a creat posibilitatea introducerii de noi servicii de prevenţie de care vor beneficia mai mulţi asiguraţi, din grupe de vârstă mai numeroase decât în prezent“, arată CNAS.

Servicii de reabilitare în ambulatoriu

Contractul-cadru al CNAS prevede și extinderea pachetelor de servicii diagnostice și terapeutice în asistenţa medicală ambulatorie clinică de specialitate.

În acest fel, crește accesul asiguraţilor la servicii de medicină fizică şi de reabilitare în ambulatoriu, astfel că fiecare furnizor va avea obligaţia să asigure un program de activitate de 7 ore/zi, respectiv 35 de ore/săptămână. „În asistenţa medicală paraclinică din ambulatoriu se extinde semnificativ pachetul de analize şi investigaţii şi se introduce posibilitatea furnizorilor de a încheia contract cu Casa de Asigurări de Sănătate pentru punctele de recoltare mobile. Se reglementează posibilitatea decontării peste valoarea contractată de laboratoare cu casele de asigurări de sănătate atât a analizelor recomandate de medicii de familie, ca urmare a consultaţiilor preventive acordate persoanelor asigurate cu vârste de peste 40 de ani, cât şi a celor pentru monitorizarea evoluţiei sarcinii“, a mai arătat CNAS.

În același timp, laboratoarele vor putea transmite prin poștă medicului curant al pacientului rezultatul analizelor şi investigaţiilor paraclinice.

CNAS a transmis că vor fi introduse noi dispozitive medicale destinate recuperării unor deficienţe organice sau funcţionale în ambulatoriu, printre acestea aflându-se: manşoanele compresive pentru asiguratele care au suferit intervenţii chirurgicale oncologice, fotoliul rulant activ, dispozitivul de asistare a tusei sau orteza craniană.

Noi servicii și în spitale

Și în asistenţa medicală spitalicească se extind listele serviciilor medicale care pot fi acordate în regim de spitalizare de zi cu peste 100 de noi servicii. În plus, spitalele vor avea obligația să asigure un program în spitalizare de zi de minimum 5 zile pe săptămână şi de 7 ore pe zi acoperit de prezenţa a cel puţin unui medic de specialitate. „Contravaloarea serviciilor de cazare solicitate persoanelor asigurate de unităţile sanitare cu paturi nu va putea depăşi 300 de lei pe zi“, mai arată CNAS.

Medicii de familie care aleg să profeseze în mediul rural vor primi stimulente financiare, mai arată contractul-cadru al CNAS. Astfel, acești medici vor avea o bonificaţie de 50% faţă de veniturile pe care ar putea să le obţină în mod similar în mediul urban, sau de 100% dacă în localitate nu există niciun alt medic de familie/punct de lucru. Măsurile se introduc în scopul reducerii disparităţilor dintre mediul rural şi cel urban în privinţa accesului la servicii medicale, mai arată instituția.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

2 Foarte interesante amănunte...

3 Era omul Rusiei? / O anchetă de contraspionaj duce la demiterea comandantului polonez al EUROCORPS, locotenent-generalul Jaroslaw Gromadzinski

4 Nu le zice rău Ciucă...

5 „Lebăda neagră”, noul trend pe internet după prăbușirea podului din Baltimore. Ce teorii ale conspirației circulă pe rețelele sociale