Scoţia va solicita oficial Londrei un nou referendum de independenţă; Boris Johnson promite că se va opune

Scoţia va solicita oficial Londrei un nou referendum de independenţă; Boris Johnson promite că se va opune

Premierul scoţian Nicola Sturgeon a anunţat marţi că la sfârşitul acestei săptămâni va cere oficial Londrei să permită desfăşurarea unui nou referendum privind independenţa Scoţiei, după ce Partidul Conservator al premierului Boris Johnson, care susţine realizarea Brexitului, a câştigat alegerile legislative din 12 decembrie pe ansamblul Regatului Unit, însă în Scoţia scrutinul a fost câştigat de Partidul Naţional Scoţian (SNP), care doreşte rămânerea în UE.

Acest rezultat demonstrează că ''viitorul'' pe care îl doresc scoţienii ''este foarte diferit de cel al unei mari părţi din Regatul Unit'', a spus Sturgeon într-un discurs în parlamentul scoţian, potrivit agenţiei EFE. ''Prin urmare, la sfârşitul acestei săptămâni, în linie cu mandatele electorale repetate, consolidate încă o dată joi, voi publica propunerea democratică detaliată pentru un transfer de putere de la Westminster către acest parlament, care să permită un referendum de independenţă în mod legal'', a precizat ea.

Partidul Naţional Scoţian (SNP) a obţinut 47 din cele 59 de mandate alocate Scoţiei în Camera Comunelor de la Londra, rezultat interpretat de Sturgeon drept o solicitare din partea scoţienilor pentru un nou referendum de independenţă, precum şi o dorinţă a lor de a nu părăsi UE, în contextul în care Brexitul a devenit aproape o certitudine după victoria clară a conservatorilor premierul Johnson.

Acesta din urmă a reacţionat afirmând necesitatea de a se ''rezista apelurilor celor care doresc să rupă Regatul Unit''. Johnson a avut deja o discuţie cu Sturgeon după aflarea rezultatelor alegerilor, în care i-a amintit acesteia că se opune unui nou referendum de independenţă a Scoţiei, invocând faptul că la referendumul din 2014 opţiunea rămânerii Scoţiei în cadrul Regatului Unit a învins cu 55% din voturi. Sturgeon remarcă însă că iminenta ieşire din UE a schimbat contextul, astfel că acum rezultatul ar putea fi diferit. AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO Jenante imagini! / Loredana, dezmăț la restaurant cu „morcovul” italian

2 „Stă ca disperata agățată de Bodi prin cluburi”

3 Adevăr, intoxicare? / Armele furnizate de către Occident nu vor ajuta Ucraina într-un eventual conflict cu Rusia

4 Încă un mesaj pro-Rusia de la vârful Germaniei!

5 Putin plănuiește o lovitură de stat în Ucraina pentru a-și instala propriul guvern marionetă / Lista complotiști…