Scrisori în care Albert Einstein regreta eșecul mariajelor sale, scoase la licitație, în luna iulie

Scrisori în care Albert Einstein regreta eșecul mariajelor sale, scoase la licitație, în luna iulie

Albert Einstein a fost un geniu al fizicii, însă renumitul savant a avut mai puțin succes în domeniul relațiilor umane și regreta eșecul celor două mariaje ale sale, potrivit unei scrisori adresate familiei unui prieten, ce va fi pusă în vânzare în cadrul unei licitații organizate de casa Christie's în luna iulie, informează AFP.

"Ceea ce admiram cel mai mult la el ca om a fost modul în care a reușit să trăiască atât de mult timp, liniștit și durabil, cu o soție — o încercare în care eu am eșuat lamentabil în două rânduri", dezvăluia într-o scrisoare celebrul om de știință, pe 21 martie 1955, după decesul colegului și bunului său prieten Michele Besso.

Scrisoarea se încheie cu un paragraf emoționant, în care Einstein, care a murit la o lună după prietenul lui, spunea: "Mi-a luat-o înainte încă o dată, cu puțin, părăsind această lume ciudată. Însă asta nu este important. Pentru oameni ca noi, care credem în fizică, diferența dintre trecut, prezent și viitor este doar o iluzie".

Michele Besso a fost un sprijin prețios pentru Einstein în timpul dificultăților conjugale ale acestuia cu prima soție a lui, Mileva, de care s-a despărțit în 1914, înainte de a se căsători cu verișoara lui, Elsa.

Cele 56 de scrisori puse în vânzare la Londra acoperă o perioadă de peste 50 de ani din viața savantului de renume mondial și abordează subiecte diverse, precum fizica — în special teoria relativității — venirea la putere a naziștilor și chestiuni intime. În acele texte, Albert Einstein își demonstrează modestia, autoironia și dragostea față de munca sa.

Albert Einstein și Michele s-au împrietenit în timp ce erau studenți la Zurich, la sfârșitul anilor 1890.

Scrisorile celebrului fizician vor fi puse în vânzare între 6 și 13 iulie.

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO Atac cu rachete fără precedent al Ucrainei împotriva Rusiei

2 Voi ați văzut asta? / America, oameni buni...

3 VIDEO București 2024...

4 Așa o fi?

5 Misterioasa decizie a Armatei Chinei...