Scutea: Hotărârea CEDO reafirmă dreptul procurorilor de a-şi exprima în mod liber opinia

Scutea: Hotărârea CEDO reafirmă dreptul procurorilor de a-şi exprima în mod liber opinia

Procurorul general Gabriela Scutea susţine că decizia CEDO în cazul Laurei Codruţa Kovesi reafirmă dreptul procurorilor de a-şi exprima în mod liber opinia şi creează premisele regândirii procedurilor de revocare a acestora din funcţii de conducere, prin întărirea rolului Consiliului Superior al Magistraturii.

Într-un comunicat de presă remis marţi, Scutea arată că hotărârea CEDO confirmă luările de poziţie anterioare exprimate la nivelul Ministerului Public, în sensul că procedura ad-hoc de revocare iniţiată împotriva procurorilor care îndeplinesc funcţii de conducere la vârful ierarhiei Parchetelor nu este conformă legilor de organizare judiciară, iar prin modul de desfăşurare aceasta este de natură să aducă atingere statutului de independenţă, precum şi garanţiilor fundamentale, în principal dreptului la apărare.

De asemenea, spune Gabriela Scutea, hotărârea CEDO reafirmă dreptul procurorilor de a-şi exprima în mod liber opinia în contextul dezbaterilor publice care trebuie să caracterizeze într-un stat de drept procesul de adoptare ori de modificare a cadrului normativ care le reglementează statutul, precum şi a celui de amendare a legislaţiei penale.

În opinia procurorului general, astfel de luări de poziţie publice nu pot, sub nicio formă, constitui pretext pentru iniţierea unor proceduri ce urmăresc revocarea din funcţie.

Pe de altă parte, Scutea consideră că decizia CEDO în cazul Kovesi creează premisele regândirii procedurilor de revocare din funcţie a procurorilor cu funcţii de conducere.

"Hotărârea CEDO creează premisele regândirii procedurilor de revocare din funcţie a procurorilor, în lumina recomandărilor formulate de organismele europene cu expertiză, prin întărirea rolului Consiliului Superior al Magistraturii ca garant al independenţei justiţiei şi for reprezentativ pentru sistemul judiciar. Numai dialogul în cadrul interinstituţional poate conduce la generarea mecanismelor legale unanim acceptate, prin care să se asigure că membrii autorităţii judecătoreşti se bucură de protecţie împotriva arbitrariului, iar exerciţiul acestui drept este efectiv. Întărind considerentele reţinute de CEDO, absenţa controlului judiciar asupra deciziei politice de revocare din funcţie nu este în interesul funcţionării statului în general, în context constituţional, şi nici în beneficiul cetăţenilor", susţine ea.

Potrivit procurorului general, asumarea şi exercitarea cu bună-credinţă şi în condiţii de loialitate, în spiritul Constituţiei, a atribuţiilor conferite de lege trebuie să caracterizeze climatul public, iar celelalte puteri ale statului trebuie să acţioneze în vederea apărării independenţei justiţiei.

Laura Codruţa Kovesi a câştigat marţi, la CEDO, procesul prin care a contestat decizia de revocare din funcţia de procuror-şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) .

Potrivit CEDO, România a încălcat drepturile şefei DNA, prin revocarea acesteia din funcţie înainte de încheierea mandatului.

În decizie se arată că Laura Codruţa Kovesi nu a avut niciun mijloc de a ataca în justiţie revocarea sa, deoarece o astfel de procedură nu ar fi permis examinarea decât a formei decretului prezidenţial şi nu a revendicărilor sale de fond, conform cărora ea a fost revocată pentru că a criticat reforma legislativă în materie de corupţie.

Totodată, Curtea a stabilit că dreptul la libertatea de expresie al fostului procuror-şef al DNA a fost încălcat pe motiv că ea a fost revocată din cauza criticilor pe care le-a făcut în exercitarea funcţiilor sale pe un subiect de interes public. AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Lovitură sub centură pentru Putin de la aliatul său, Lukașenko

2 Şeful spionajului militar ucrainean: Eliberarea peninsulei Crimeea va începe în primăvara anului viitor. Nu există altă opțiune

3 VIDEO „Niciodată în viața mea nu am văzut oameni treji în taberele de instrucție militară” - Un general în retragere, despre imaginile cu ruși beți cr…

4 VIDEO Explozii puternice în Crimeea, la o bază aeriană rusească. Rușii spun că un avion ar fi derapat și a luat foc

5 Cele trei nume luate în considerare de PSD pentru prezidențialele din 2024. Ciolacu susține că nu-l interesează