Secretele celui mai popular film românesc. Amza Pellea, la un pas să fie exclus din „Nea Mărin miliardar“ VIDEO

Secretele celui mai popular film românesc. Amza Pellea, la un pas să fie exclus din „Nea Mărin miliardar“ VIDEO

Amza Pellea ar fi împlinit marți 92 de ani. Ne-a părăsit însă în 1983, dar ne-a lăsat, pentru totdeauna, interpretările sale memorabile și magistralul personaj care a dat numele filmului „Nea Mărin miliardar“, din a cărui distribuție a fost la un pas să fie exclus.

Considerat unul dintre cei mai mari actori români, Amza Pellea a jucat în peste 50 de filme şi zeci de piese de teatru. A interpretat roluri impresionante, de la Decebal la Mihai Viteazul, însă personajul care l-a consacrat a fost „Nea Mărin“, pe care el însuși l-a creat.

„Amza era mai mult decât un mare actor... Era un om de care fiecare dintre noi avea nevoie. El aducea în dulceața prieteniei un umăr solid pe care te puteai sprijini în clipe grele, o ințelepciune care venea de departe, din străbuni. Era generos și bun ca o pâine de la tara, scăpărător de inteligență, plin de fantezie și de farmec", spunea, despre Amza Pellea, Radu Beligan.

Amza Pellea. FOTO Arhivă

Creatorul îndrăgitului personaj„Nea Mărin" și-a asigurat pentru totdeauna un loc în sufletele a milioane de romani.

„Amza Pellea îl interpretează pe celebrul ţăran oltean Nea Mărin Juvete din Băileşti. Personajul a fost creat de marele actor. Era o parte din el însuşi, o parte dintr-un văr, câte o parte din fiecare sătean din Băileşti. Spunea bancuri cu ai lui şi cu sine însuşi. Nu s-a gândit nici măcar o clipă că Nea Mărin o să ajungă celebru“, povestea, pentru Adevărul, graficianul Gabriel Bratu , unul dintre prietenii lui Amza Pellea.

Cum ar fi arătat fără Amza Pellea celebra peliculă „Nea Mărin miliardar“, care și astăzi deţine titlul de cel mai urmărit film din istoria cinematografiei româneşti, e greu de imaginat.

Sergiu Nicolaescu, supărat pe Amza Pellea

„Scenariul” acesta a fost însă la un pas să devină realitate. Dovada este în arhivele Consiliului Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii, în unul dintre cele două dosare de urmărire informativă pe numele cineastului Sergiu Nicolaescu, deschis la 8 februarie 1978 de Unitatea 151 a Ministerului de Interne, în care regizorul a primit numele conspirativ de „Ştefan Nicolau“.

Printre stenogramele discuţiilor sale telefonice aflate la dosar , se află și cea din 17 martie 1978, care conține câteva dintre secretele din spatele celui mai popular film românesc din toate timpurile, „Nea Mărin miliardar“, fim în care Amza Pellea (unul dintre cei care au semnat scenariul filmului) e prezent în dublu rol, Mărin Juvete şi Marlon Juvette,

Mircea Diaconu ar fi urmat să-i ia locul lui Amza Pellea în distribuţie

Din stenogramă reiese că, supărat din cauza faptului că Amza Pellea i-a cerut să figureze drept coregizor al peliculei, alături de el, Sergiu Nicolaescu l-a sunat pe scenaristul Vintilă Corbul, căruia i-a spus că, în cazul în care Amza „îi mai face greutăţi“, fie renunţă el la film, fie îl va înlocui pe actor cu Mircea Diaconu în distribuţie.

Amza Pellea şi Sergiu Nicolaescu au ajuns, într-un final, la sentimente mai bune, astfel încât acesta din urmă a rămas singurul regizor al filmului, iar scenariul a fost semnat până la urmă de trei persoane: Vintilă Corbul, Eugen Burada şi Amza Pellea.

Pe 25 iulie au început filmările pentru „Nea Mărin miliardar“, la Bucureşti. Au continuat pe litoralul Mării Negre, în special în Olimp, iar în septembrie, la Snagov şi Otopeni. O altă secvenţă a fost filmată mai târziu, pe 7 decembrie, în aeroportul din Frankfurt.

Camera de hotel folosită în film de personajul miliardarului american Marlon Juvette este Apartamentul Imperial de 240 de metri pătraţi aflat la etajul 19 al Hotelului Intercontinental din Bucureşti,.

Filmul „Nea Mărin miliardar“ a avut premiera la 5 februarie 1979 și este încă cea mai populară peliculă românească din toate timpurile.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 PSD și PNL vor avea candidați separați la București: Gabriela Firea și Sebastian Burduja

2 O informație care dă fiori / Ce știe CIA despre intențiile Rusiei în Europa?

3 Piedone este pe punctul de a pierde inclusiv Sectorul 5... E disperare mare printre acoliții lui... Deh, s-a schimbat joaca...

4 AUDIO Numele lui Coldea, într-un nou scandal. Anca Alexandrescu a difuzat înregistrări depuse la DNA

5 Surprize în noul sondaj realizat de INSCOP la comanda News.ro