Segmentul rus al ISS ''a ajuns la capătul duratei sale de viaţă'', conform fostului cosmonaut Vladimir Soloviov

Segmentul rus al ISS ''a ajuns la capătul duratei sale de viaţă'', conform fostului cosmonaut Vladimir Soloviov

Segmentul rus al Staţiei Spaţiale Internaţionale (ISS) ''a ajuns la capătul duratei sale de viaţă'', a declarat fostul cosmonaut şi constructor de nave spaţiale Vladimir Soloviov, într-un interviu difuzat luni de agenţia rusă RIA Novosti, relatează EFE.

"La sfârşitul lunii iulie a avut loc o reuniune a conducerii Consiliului Tehnico-Ştiinţific al Roscosmos în care s-a arătat că staţia a ajuns la capătul duratei sale de viaţă", a declarat Soloviov, constructor şef la corporaţia Energia, fabricant de rachete şi de nave spaţiale.

Potrivit şefului programului de zbor al segmentului, niciunul dintre participanţii la o recentă reuniune a Consiliului Constructorilor nu a oferit garanţii că structura platformei orbitale va continua să funcţioneze şi după anul 2025.

"Toţi au asigurat verbal că nu se va strica nimic, dar niciunul nu şi-a pus semnătura în partea de jos a documentului, a precizat Soloviov care, în vederea deteriorării modului rus al ISS, a propus crearea unei noi staţii spaţiale a Rusiei.

În aprilie, după detectarea unor fisuri în segmentul rusesc al ISS, vicepremierul rus Iuri Borisov a declarat că starea structurii platformei ar putea provoca o catastrofă.

Soloviov a confirmat că 80 de procente din structura modului Zvezda care aparţine Rusiei se află deja în afara termenului de garanţie. "Este o informaţie pe care nu am ascuns-o niciodată. S-a notat totul în rapoarte. De mai mulţi ani avertizăm că este timpul să ne gândim la o nouă staţie spaţială", a spus el.

La rândul său, purtătorul de cuvânt al agenţiei spaţiale ruse Roscosmos, Vladimir Ustimenko, a declarat agenţiei TASS că în această perioadă şi până în 2025 "situaţia privind securitatea şi funcţionarea staţiei spaţiale se află sub control".

"Locurile cu probleme de etanşeitate au fost blocate şi izolate de membrii echipajului din secţia principală a segmentului nostru", a explicat Ustimenko. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

2 VIDEO Atac cu rachete fără precedent al Ucrainei împotriva Rusiei

3 Voi ați văzut asta? / America, oameni buni...

4 Așa o fi?

5 VIDEO București 2024...