Senat: Proiectul privind numirea directorului SIE de către Parlament, la propunerea președintelui, respins

Senat: Proiectul privind numirea directorului SIE de către Parlament, la propunerea președintelui, respins

Plenul Senatului a respins luni inițiativa legislativă care modifică Legea privind Serviciul de Informații Externe (SIE), în sensul numirii directorului de către Parlament, la propunerea președintelui.

Propunerea de lege inițiată de Cristiana Anghel, în legislatura anterioară, stipulează că SIE este condus de un director, cu rang de ministru, numit de Camera Deputaților și Senat în ședință comună, cu majoritatea din numărul total al deputaților și senatorilor, la propunerea președintelui României și în urma audierii celui propus de către comisia însărcinată să exercite controlul parlamentar asupra activității SIE, care va prezenta un raport în fața celor două Camere ale Parlamentului.

"Durata mandatului directorului SIE este de patru ani. Mandatul nu poate fi prelungit sau reînnoit", se arată în textul propunerii legislative.

Calitatea de director al SIE încetează, după caz, la expirarea mandatului, prin demisie, revocare din funcție, nerezolvarea stării de incompatibilitate în termen de 15 zile de la data alegerii, condamnare penală definitivă, precum și prin deces, iar revocarea din funcție se face de către Parlament, în ședință comună, la propunerea șefului statului sau a cel puțin o treime din numărul total al parlamentarilor, potrivit proiectului.

Propunerea de lege vizează și modificarea articolului 15 din Legea nr. 1/1998 privind organizarea și funcționarea SIE, în sensul că "personalului Serviciului îi este interzis să facă parte din partide politice, formațiuni sau organizații cu caracter politic sau secret ori să desfășoare propagandă prin orice mijloace sau alte activități în favoarea acestora".

Propunerea reglementează și faptul că "urmașilor cadrelor SIE decedate în timpul și din cauza serviciului, datorită unor acte de devotament excepțional, li se acordă ca pensie salariul integral pe care l-au avut în momentul decesului".

Propunerea de lege pentru modificarea și completarea Legii 1/1998 privind organizarea și funcționarea Serviciului de Informații Externe are un caracter organic și a fost respinsă de Camera Deputaților în data de 3 februarie.

Senatul a dezbătut-o în calitate de Cameră decizională și a respins-o cu majoritate de voturi.

AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 „Piggy își bate la propriu joc de voi gâștele” / Oana Zăvoranu șterge pe jos cu Oana Roman

2 De citit / Cât ne costă prostia și ticăloșia politicienilor care ne conduc

3 De citit. De gândit...

4 Fotografia asta a strâns 2,3 milioane de aprecieri în doar 15 ore

5 JO 2020, canotaj / Fetele de aur ale României, o nouă cursă entuziasmantă!