Serviciul secret al Poloniei a găbjit un trădător care fura date pentru FSB

Serviciul secret al Poloniei a găbjit un trădător care fura date pentru FSB

La solicitarea Parchetului Național din Varşovia, ofițerii Agenției de Securitate Internă (ABW) - principalul serviciu de informaţii al Poloniei, au emis mandat de arestare pe numele unei persoane care colabora cu sponajul rusesc. Procurorul de caz l-a acuzat pe Jaroslaw A că a acționat în beneficiul serviciilor ruse informații, a declarat Stanislaw Zarin, purtător de cuvânt în cadrul Departamentul Securității Naționale al Cancelariei Primului-Ministru.

„Dovezile strânse în cauză indică faptul că suspectul intenționa să ofere părții ruse informații despre, printre altele, apărarea și securitatea statului; era pregătit să îndeplinească și alte sarcini care i-au fost încredințate”, a declarat şi purtătorul de cuvânt al Parchetului Național din Varşovia, procurorul Lukasz Lapczinski.

Potrivit Agenției de Securitate Internă (ABW), suspectul se aștepta ca în schimbul informaţiilor oferite să primească sume importante de bani.

„Folosindu-și cunoscuții, a intenționat să ofere părții ruse o gamă largă de informații, inclusiv din sfera apărării și securității statului. De asemenea, era pregătit să îndeplinească și alte sarcini solicitate de serviciile de informații ruse, pe teritoriul Republicii Polone. Suspectul era conștient de caracterul ilegal al acțiunilor întreprinse, care vizează stabilirea unei cooperări pe termen lung cu serviciile rusești de informaţii", a spus purtătorul de cuvânt.

Reținerea lui Jaroslaw A a avut loc pe 11 iulie 2022 în regiunea Slaskie. Ofițerii ABW au efectuat percheziționat și în alte locaţii care aveau legătură cu activitatea lui Jaroslaw A, dar şi la locuinţele unor persoane înrudite cu care acesta era în contact şi pe care intenționa să le folosească în folosul serviciilor ruse de informații.

Parchetului Național din Varşovia ia prezentat lui Jaroslaw A. o acuzație în baza art. 130 alin 3 din Codul penal: disponibilitatea de a acționa pentru servicii de informații străine împotriva Republicii Polone.

Suspectul a recunoscut acuzaţiile care i se aduc și a oferit explicații detaliate despre acţiunile sale. La cererea parchetului, Judecătoria din Varșovia a impus o măsură de arest preventiv împotriva lui Jaroslaw A - detenției temporare pe o perioadă de trei luni.

„El riscă o pedeapsă de până la 8 ani de închisoare” – a adăugat procurorul Lukasz Lapczinski

Ancheta a fost încredințată în întregime conducerii Agenției de Securitate Internă. Cazul este supravegheat şi de Departamentul pentru Crimă Organizată și Corupție din cadrul Parchetului Național din Varșovia.

SURSA: defenseromania.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

2 Misterioasa navă iraniană care s-a întors ieri, subit, după trei ani, acasă

3 Document secret rusesc obținut de Washington Post

4 Foarte interesante amănunte...

5 Eduard Hellvig, atac dur la medicul Cîrstoiu: „Când spectacolul începe să fie fluierat, își iau trusa de machiaj și își văd de drum”