Sfânta Sofia: Turcia denunţă ''ostilitatea'' Greciei

Sfânta Sofia: Turcia denunţă ''ostilitatea'' Greciei

Ankara a denunţat sâmbătă "ostilitatea Greciei faţă de islam şi faţă de Turcia", a doua zi după reacţia violentă a Atenei la transformarea în moschee a fostei bazilici Sfânta Sofia din Istanbul, relatează AFP.

Mii de musulmani au participat vineri la Istanbul la prima rugăciune în acest lăcaş de referinţă al ortodoxiei reconvertit în moschee, în prezenţa preşedintelui Recep Tayyip Erdogan.

Prim-ministrul grec Kyriakos Mitsotakis a afirmat vineri că "ceea ce se petrece la Constantinopol astăzi nu este o manifestaţie de putere, ci dimpotrivă, un semn de slăbiciune", acuzând Turcia că "insultă patrimoniul secolului al XXI-lea".

Reacţiile la reconversia Sfintei Sofia în moschee "au arătat încă o dată ostilitatea Greciei faţă de islam şi de Turcia", a declarat purtătorul de cuvânt al Ministerului turc de Externe, Hami Aksoy.

De asemenea, el a condamnat cu fermitate faptul că drapelul turc a fost ars la Salonic şi a acuzat parlamentul grec că "provoacă publicul cu declaraţii ostile".

"Copiii răsfăţaţi ai Europei, care nu pot accepta că ne rugăm din nou în Hagia Sofia, sunt în plin delir", a adăugat el într-un comunicat.

Zeci de persoane "în doliu", agitând drapele ale Greciei şi imagini cu Fecioara Maria, s-au adunat vineri seară de la Atena până la Salonic, al doilea oraş al Greciei, pentru a se ruga şi a protesta împotriva transformării în moschee a Sfintei Sofia, construită de bizantini în secolul al VI-lea şi inclusă în patrimoniul mondial al umanităţii.

Transformată în moschee după ocuparea Constantinopolului, Sfânta Sofia a devenit muzeu în 1934, în urma unei decizii a primului preşedinte al Republicii Turce, Mustafa Kemal Atatürk, care a dorit astfel "să o ofere umanităţii".

Casa natala a lui Atatürk din Salonic a fost închisă vineri de consulatul turc, oficial pentu lucrări de întreţinere până luni.

Ţări vecine membre ale NATO, Grecia şi Turcia au avut tot timpul relaţii tensionate, notează AFP.AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Guvernul pune piciorul în prag și vine cu proiecte pentru eliminarea haosului produs de ANRE / Până la ce dată v…

2 ULTIMA ORĂ Cel mai mare furnizor de energie electrică schimbă regulile încheierii contractului în piaţa liberă

3 BREAKING Comisia Europeană refuză toate propunerile din Inițiativa cetățenească (Minority SafePack) privind mi…

4 DOCUMENT ANRE încearcă să dreagă busuiocul după ce Guvernul a anunțat că intervine în scandalul liberalizării …

5 Prima bombă în PSD! Dan Voiculescu și-a pus cârpele să demisioneze din partid și își face „grupare parlamentar…