Sfaturi utile pentru a evita acumularea datoriilor financiare

Sfaturi utile pentru a evita acumularea datoriilor financiare

Datoriile pot fi o modalitate prin care ne oferim un moment de respiro într-o perioadă mai grea din punct de vedere financiar, dar și un mod de viață nesănătos în cazul în care nu avem o strategie potrivită pentru a returna la timp banii împrumutați. Mulți oameni trăiesc de la un salariu la celălalt apelând la împrumuturi succesive de care pur și simplu nu mai pot scăpa. 

Lavinia Mihuț, expert financiar de la comparatorul internațional de credite Finbino, pariază pe metoda „bulgărele de zăpadă” atunci când vine vorba de strategia potrivită pentru a scăpa rapid de datorii: „Primul pas este să facem o listă cu toate datoriile pe care le avem (cu excepția împrumutului ipotecar/imobiliar pentru locuința personală). Includem în această listă toate sumele pe care le datorăm cuiva, oricui: bancă, IFN, prieteni, rude, asociația de proprietari, etc. După întocmirea listei, ordonăm datoriile în ordine crescătoare, de la cea mai mică la cea mai mare, trecând în dreptul ei fiecărei datorii suma acesteia”.

Ce poate fi mai minunat decât o strategie bine pusă la punct pentru a returna fără mare efort banii împrumutați? O strategie care să permită evitarea acumulării datoriilor! Chiar dacă mulți oameni nu au de ales și apelează la un credit sau la un împrumut de la familie și prieteni atunci când se găsesc într-un impas financiar, majoritatea dintre noi acumulează datorii din cauza unui management prost al finanțelor personale și a cheltuielilor inutile.

 

Un buget lunar bine pus la punct vă scapă de datorii

100% din experții mondiali în economie și finanțe personale au insistat zeci de ani asupra importanței organizării unui buget săptămânal/lunar pentru a gestiona corect banii familiei.

Recenta pandemie care a destabilizat veniturile familiilor din întreaga lume ne-a arătat cât de importantă este organizarea, dar și economisirea unei sume de bani periodic pentru astfel de evenimente nefericite. Vestea bună este că rata de economisire la nivel mondial a crescut pe durata pandemiei.

O imagine de ansamblu asupra tuturor locurilor unde se duc banii noștri în fiecare lună ne va permite să eliminăm cheltuielile inutile sau prea mari și să construim un cont de economii prin care să evităm datoriile din viitor.

 

Stabiliți clar diferența dintre „a vrea” și „a avea nevoie”

Poate nu vă dați seama, dar mai bine de 30% din venituri se duc pe lucruri de care credem că avem nevoie, dar în realitate sunt doar dorințe care pot fi evitate cu ușurință.

Pentru a clarifica și mai mult această informație, încercați să faceți un buget anual și să calculați câte zile pe an munciți pentru micile „dorințe” care par atât de indispensabile. S-ar putea să aflați că munciți, de fapt, câteva săptămâni din an doar pentru a plăti mâncarea comandată în fiecare seară. Simpla înlocuire a acestui obicei cu gătitul meselor în familie vă poate salva foarte mulți bani la sfârșitul lunii.

O altă „nevoie” care de multe ori este doar o dorință este mașina personală. Dacă puteți renunța la ea în favoarea transportului public veți fi uimit cât de mulți bani pierdeți lunar pe transport.

 

Liste cu cheltuieli de care vă puteți lipsi o perioadă

Indiferent dacă vă găsiți într-o perioadă dificilă din punct de vedere financiar sau doar doriți să vă creșteți contul de economii, prin stabilirea unei liste de cumpărături „interzise” veți putea economisi mai mulți bani decât realizați la o primă vedere. Printre lucrurile care se regăsesc cel mai des pe această listă sunt hainele, obiectele de decor, alcoolul, băuturile carbogazoase sau mâncarea de tip fast-food. Tot în această categorie intră și renunțarea la obiceiurile nesănătoase și costisitoare, cum ar fi fumatul.

Nimeni nu vrea să trăiască stresat de datoriile pe care nu le mai poate plăti. Organizarea veniturilor în funcție de nevoi, nu de dorințe, poate fi secretul evitării acumulării unor datorii imposibil de plătit. Pe de altă parte, dacă datoriile pe care le-ați acumulat v-au ajutat să depășiți cu brio perioade grele din viață sau să vă îndepliniți o nevoie fundamentală (cum ar fi achiziționarea unui autovehicul indispensabil), puteți apela la o strategie ca „bulgărele de zăpadă” pentru a scăpa mai rapid de ele. Oricum ați alege să vă gestionați finanțele personale, obiceiul de a ignora pur și simplu acest aspect din viața cotidiană este dăunător pentru bunăstarea generală a dumneavoastră și a familiei.


Citește și:

populare
astăzi

1 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

2 Bilanțul după trei luni al noului comandant al Forțelor Armate Ucrainene: Armata lui Putin sângerează din greu, dar câștigă încă teren

3 STENOGRAME „Eugen Mîrtz i-a inoculat victimei ideea că prin sexul anal a salvat-o de la moarte deblocându-i o chakră ce controlează punctele vitale”

4 Se întâmplă lucruri? / Se strânge robinetul?

5 Dorel Vișan, premiat de Masonerie pentru prezența la Moscova...