SI a pierdut 60% din teritorii și 80% din venituri și s-ar putea dezintegra în acest an (studiu)

SI a pierdut 60% din teritorii și 80% din venituri și s-ar putea dezintegra în acest an (studiu)

Gruparea jihadistă Statul Islamic (SI) a pierdut pe parcursul a trei ani 60% din teritoriile ocupate în Irak și în Siria, ceea ce a antrenat scăderea cu 80% a veniturilor sale, potrivit unui studiu publicat joi de biroul de analiză IHS Markit, cu sediul de Londra, care anticipează o 'dezintegrare' a 'califatului' înainte de sfârșitul anului, transmite AFP.

Potrivit IHS, teritoriul 'califatului' autoproclamat în iunie 2014 s-a redus de la 90.000 de km2 în ianuarie 2015 la 36.200 km2 în iunie 2017.

Împotriva SI este mobilizată o coaliție internațională condusă de SUA, care duce o campanie aeriană din vara lui 2014, în timp ce la sol bătălia este purtată în Irak de armată, iar în Siria în special de Forțele Democratice Siriene, (FDS), o alianță de combatanți kurzi și arabi.

'Ascensiunea și decăderea SI se caracterizează printr-o expansiune rapidă, urmată de un declin continuu. La trei ani de la proclamarea sa, este evident că proiectul de guvernanță al califatului a eșuat', observă expertul Columb Strack.

'Restul ''califatului'' ar trebui să se dezintegreze înainte de sfârșitul anului, iar proiectul său va fi redus la o serie de zone urbane izolate, care ar urma să fie preluate în cursul lui 2018', afirmă el.

Pierderea de teritorii s-a asociat cu prăbușirea finanțelor Statului Islamic, ale cărui venituri lunare au coborât de la 81 milioane de dolari în trimestru al doilea din 2015 la 16 milioane de dolari în 2017, o scădere de 80%.

Potrivit unul alt expert al IHS, Ludovico Carlino, aceasta se explică 'printr-un declin continuu al tuturor surselor de finanțare, fie că e vorba de producția de petrol, de taxe, confiscări sau de alte activități ilegale'.

Spre exemplu, veniturile din petrol au scăzut cu 88%, iar cele din taxe și confiscări cu 79% între 2015 și 2017.

'Pierderea de teritorii este factorul principal care a antrenat pierderile de venituri', a explicat Carlino, notând că 'pierderea controlului asupra unor regiuni populate precum Mosul, în Irak, și a unor zone petrolifere în provinciile Raqqa și Homs, în Siria, a avut un impact semnificativ asupra capacității SI de a genera venituri'.

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Dezvăluiri despre culisele unor negocieri secrete care ar fi putut termina demult războiul din Ucraina / Putin și Zelenski au fost dispuși să ia în cons…

2 Hărți care dau fiori / Victoria Rusiei în Ucraina ar avea consecințe devastatoare pentru apărarea NATO. România, printre țările aflate în pericol

3 VIDEO Unde o fi plecat așa intempestiv Nicușor Dan?

4 Un text dur și fără perdea despre ce se întâmplă acum în Ucraina și în „lumea civilizată”

5 Un articol despre ce se întâmplă în India...