Sindicatele din învățământ pichetează în fața Parlamentului pentru modificarea legii salarizării unitare

Sindicatele din învățământ pichetează în fața Parlamentului pentru modificarea legii salarizării unitare

Angajații din învățământ, membri ai Federației Sindicatelor Libere din Învățământ (FSLI), pichetează miercuri în fața Palatului Parlamentului, între orele 12:00-14:00, pentru modificarea proiectului Legii salarizării unitare, avertizând că școlile ar putea fi închise începând cu data de 12 iunie, în cazul în care coaliția de guvernare nu va lua măsuri în acest sens.

Președintele Uniunii Sindicatelor Independente din Învățământ Dolj, Constantin Rada, a declarat pentru AGERPRES că în situația în care coaliția de guvernare nu va modifica salariile din învățământ, începând de săptămâna viitoare se va organiza un referendum printre sindicaliști pentru închiderea școlilor începând cu data de 12 iunie.

"Astăzi, colegii noștri au ieșit în stradă, deoarece negocierile au intrat într-un mare impas. În noua lege a salarizării, învățământul este poziționat în ultima treime, iar asta nu dovedește faptul că învățământul este prioritate națională. De fapt, salariile din învățământ sunt la limita subzistenței, pentru că într-o grilă, de la 1 la 12, noi avem maximum 2,6. Dacă PSD, coaliția de guvernare, nu vor înțelege că trebuie elaborate salariile din învățământ, începând cu săptămâna viitoare vom face un referendum în rândul colegilor noștri, astfel încât, dacă vor fi de acord, cu data de 12 iunie școlile să fie închise", a spus Constantin Rada.

De asemenea, liderul sindical a precizat că FSLI nu a obținut aprobare de participare din partea Primăriei Capitalei la mitingul din fața Palatului Parlamentului, deși federația a anunțat în timp util.

"Pot să mai fac o remarcă. Primăria Capitalei a refuzat să ne dea aprobare pentru participare la miting, dar, conform legii, noi am anunțat în timp util, iar astăzi ne aflăm aici, fără aceasta aprobare și categoric vom proceda în continuare, tot așa. Un lucru pe care l-am spus la Comisiile de Munca din Parlament este că la ora actuală salariul maxim în învățământ reprezintă 22% din salariul președintelui, iar ceea ce ne propune această lege, peste 5 ani, este un salariu de 23% din salariul președintelui, deci practic creșterea este insignifiantă și nu putem să fim de acord cu acest lucru. Dorim modificarea legii salarizării, în sensul celor transmise de noi, atât Guvernului cât și Camerei Deputaților și Senatului. Dorim că salariul maxim în învățământ să reprezinte 35% din salariul președintelui, pentru că de acolo în jos se vor poziționa salariile, până la debutant", a subliniat președintele Uniunii Sindicatelor Independente din Învățământ Dolj.

Întrebat câți oameni pichetează Parlamentul, liderul sindical a precizat că sunt prezenți în jur de 400 de sindicaliști.

"Nu au venit toți, însă din datele care mi-au fost comunicate vor fi undeva la 400 de persoane. Este o pichetare, nu un miting și ne-am limitat la acest număr. Sunt numai colegi din București și județele apropiate", a subliniat Rada.

Marți, peste 2.000 de oameni angajați din administrația publică locală au protestat în Parcul Izvor, în fața Palatului Parlamentului, față de proiectul Legii salarizării unitare, jumătate dintre aceștia fiind din partea ProLex.

Sindicatele vor continua protestele și după minivacanța de Rusalii, respectiv în 6 și 7 iunie 2017.

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 PSD și PNL vor avea candidați separați la București: Gabriela Firea și Sebastian Burduja

2 O informație care dă fiori / Ce știe CIA despre intențiile Rusiei în Europa?

3 Piedone este pe punctul de a pierde inclusiv Sectorul 5... E disperare mare printre acoliții lui... Deh, s-a schimbat joaca...

4 AUDIO Numele lui Coldea, într-un nou scandal. Anca Alexandrescu a difuzat înregistrări depuse la DNA

5 Surprize în noul sondaj realizat de INSCOP la comanda News.ro