Sistemul bancar global va investi miliarde de dolari în tehnologie, pentru a securiza gestionarea datelor (studiu)

Sistemul bancar global va investi miliarde de dolari în tehnologie, pentru a securiza gestionarea datelor (studiu)

Sistemul bancar global va investi miliarde de dolari în tehnologie în următorii ani, pentru a-şi moderniza sistemele, platformele şi instrumentele, astfel încât să asigure standarde superioare de securitate în gestionarea datelor, estimează compania de consultanţă Deloitte, în studiul "Perspective asupra pieţei bancare şi de capital, ediţia 2019".

Succesul sistemului bancar în epoca transformării digitale depinde în mare măsură de modul în care conlucrează strategia, tehnologia şi operaţiunile, evaluează Deloitte. În acest sens, analiza evidenţiază nevoia băncilor de a gestiona mai bine datele pentru a valorifica în mod optim investiţiile în tehnologie. Deşi resursele de date sunt abundente, adesea nu sunt uşor accesibile, suficient de clare sau de integrate. Pentru a obţine un efect maxim, băncile intenţionează să utilizeze tehnologiile digitale în anul 2019 pentru a excela la managementul datelor, pentru a moderniza infrastructura centrală, a implementa soluţii de inteligenţă artificială şi pentru a migra către tehnologiile cloud, se menţionează în analiza Deloitte.

Pe de altă parte, compania de consultanţă notează că sistemul bancar global înregistrează cele mai bune rezultate din ultimul deceniu, în ciuda faptului ca băncile se dezvoltă în ritmuri diferite. Însă, pe măsură ce sistemul se adaptează la transformările digitale, apare presiunea asupra rentabilităţii, care derivă din nevoia de a gestiona mai bine datele, de a integra soluţiile tehnologice specifice domeniului financiar (fintech), precum şi soluţiile de securitate, se precizează în analiza Deloitte.

Conform studiului, consolidarea ar putea reprezenta singura soluţie pentru ca unele bănci să supravieţuiască, având în vedere provocările unice cu care acestea se confruntă, precum deficienţele structurale, dificultatea de a-şi vinde produsele şi serviciile, precum şi ratele scăzute sau negative ale dobânzilor. Numeroase bănci europene şi-au redus dimensiunea, retrăgându-se de pe unele pieţe internaţionale. Pe de altă parte, sistemul bancar din Statele Unite este robust, cu un nivel foarte bun de eficienţă şi de credite neperformante, consideră Deloitte.

Studiul arată şi că revoluţia digitală a dezvoltat şi, în acelaşi timp, a complicat relaţia dintre bănci şi fintech-uri. Folosirea potenţialului inovator al fintech-urilor într-un mediu sigur şi reglementat reprezintă o probă de echilibru pentru sistemul bancar global, susţine Deloitte.

"România se aliniază la tendinţa globală, multe bănci locale demarând procese de transformare digitală, conştientizând că astfel creează oportunităţi şi avantaje de neegalat pentru afacere, consumatori şi investitori. Băncile locale se confruntă în prezent cu provocări considerabile în demersul lor de a rămâne profitabile şi, pentru prima dată, bancherii sunt preocupaţi mai mult de impozitare, decât de reglementare. Noile reglementări fiscale majorează semnificativ costul împrumuturilor şi au un impact semnificativ asupra creditelor neperformante. Prin urmare, băncile trebuie să devină agile în deciziile de business şi să inoveze pentru a-si creşte eficienţa şi a reduce costurile. Automatizarea poate contribui la reducerea cheltuielilor băncilor cu 30-40% în anumite zone, precum departamentele de relaţii cu clienţii, funcţiile suport şi centrele operaţionale. Tot mai mulţi dintre clienţii noştri folosesc inovaţia şi inteligenţa artificială pentru a-şi dezvolta ariile de gestionare a riscului şi de conformitate", a declarat Dimitrios Goranitis, Partener servicii de risc şi reglementare, Deloitte România. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

2 „A fost așa toată durata zborului de patru ore”

3 STENOGRAME „Eugen Mîrtz i-a inoculat victimei ideea că prin sexul anal a salvat-o de la moarte deblocându-i o chakră ce controlează punctele vitale”

4 Prima intoxicare aruncată pe piață de Antena 3, un sondaj realizat de fostul ginere al lui Dan Voiculescu

5 VIDEO Surpriză totală / Cine ar fi „gurul” discipol al lui Gregorian Bivolaru săltat de mascați. Eugen Mârtz era invitat mereu la B1TV, la emisiunea Al…