Situație tensionată în Marea Chinei de Sud. O navă de război chineză aproape a lovit un distrugător american

Situație tensionată în Marea Chinei de Sud. O navă de război chineză aproape a lovit un distrugător american

O navă de război chineză s-a apropriat la aproximativ 137 metri de distrugătorul american USS Chung-Hoon, distrugătorul american care naviga prin strâmtoarea Taiwan se afla într-o misiune comună a forțelor navale americane și cele canadiene.

Foto: Arhivă Adevărul

Momentul a fost surprins și relatat de către o echipă a Global News aflată la bordul HMCS Montreal, fregata canadiană a participat la rândul său la misiune, încă din 25 mai în Marea Chinei de Sud și au asistat la întregul incident.

Nava de război a Marinei Populare de Eliberare și-a accelerat deplasarea și a tăiat calea distrugătorului American Chung-Hoon, manevra fiind catalogată de către comandantul fregatei canadiene HMCS Montreal, căpitanul Paul Mountford, drept “neprofesionistă”.

Mountford a spus că au contactat nava americană pentru a le spune să schimbe cursul pentru a evita o coliziune. Distrugătorul american a contactat navă chineză pentru a le atrage atenția asupra traseului, cerându-le chinezilor să schimbe cursul și să nu se aproprie, dar în cele din urmă Chung-Hoon a încetinit și modificat cursul pentru a evita un accident.

Comandantul fregatei canadiene consideră că incidental a fost “în mod evident instigat de către chinezi” mai ales că potrivit acestuia, autoritățile chineze le-au spus atât navelor americane, cât și celor canadiene, prin comuncații radio, că intră în apele teritoriale chineze, în ciuda faptului că misiunea s-a desfășurat în apele internaționale.

China a folosit momentul pentru a avertiza alte state să stea departe de apele și spațiul aerian din aproprierea granițelor sale dacă vor să evite o confruntare cu Armata Populară de Eliberare.

Înregistrare video cu cele două nave militare:

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 „Ce s-a întâmplat în Europa de Est e un miracol economic fără precedent“

2 Rafinăriile Rusiei, la un pas de colaps după „vizitele” nocturne ale dronelor ucrainene

3 Amănunte din sondajele pe București. Singura certitudine este căderea ireversibilă a lui Piedone

4 VIDEO „Nasty” și-a ales candidatul pentru București! Pe cine susține fostul tenismen?

5 Rusia susține că Kim Jong-un va fi asasinat