Skripal: Represaliile Londrei i-ar putea viza şi pe aliaţii corupţi ai lui Vladimir Putin, avertizează Boris Johnson

Skripal: Represaliile Londrei i-ar putea viza şi pe aliaţii corupţi ai lui Vladimir Putin, avertizează Boris Johnson

Ministrul de externe britanic Boris Johnson a sugerat joi că ruşii corupţi care îşi datorează averile relaţiilor cu preşedintele Vladimir Putin ar putea fi vizaţi de măsurile luate ca represalii de Londra împotriva Rusiei după otrăvirea unui fost spion rus în sud-vestul Angliei cu un gaz neurotoxic, relatează Reuters.

Marea Britanie a anunţat miercuri expulzarea a 23 de diplomaţi ruşi după otrăvirea lui Serghei Skripal şi a fiicei sale Iulia cu un agent neurotoxic de tipul 'Noviciok'. Moscova neagă orice implicare şi se aşteaptă să riposteze.

'Ceea ce vor oamenii să vadă este ca unii dintre cei mai bogaţi oameni care sunt direct asociaţi cu Vladimir Putin.... a căror avere poate fi atribuită relaţiei lor cu Vladimir Putin, ca organismele justiţiei, poliţia să poată să pună la îndoială averile lor inexplicabile şi să-i aducă în justiţie pentru faptele lor flagrante de corupţie', a afirmat Boris Johnson la BBC.

Ministrul de externe britanic a reiterat faptul că dovezile privind responsabilitatea Rusiei în agresiunea asupra lui Serghei Skripal şi a fiicei sale, la 4 martie, în Salisbury, sunt 'copleşitoare'.

Ruşii, spune el, neagă că ar avea vreo legătură cu acest atac, dar vor în acelaşi timp ca lumea întreagă să ştie că ei sunt autorii.

Acest atac este un avertisment trimis celor care ar fi tentaţi să se opună puterii ruse, a adăugat el, o modalitate de a spune: 'Vedeţi ce se întâmplă cu oamenii care se opun acestui regim'. Ministrul a insistat că este vorba de un act de 'răzbunare şi represalii' şi al cărui obiectiv a fost, prin utilizarea acestui agent neurotoxic, să 'demonstreze' că Rusia este responsabilă de acest atac, potrivit EFE.

De asemenea, ministrul britanic a apreciat ca 'adecvată' decizia Londrei privind expulzarea a 23 de diplomaţi ruşi pentru actul de 'imprudenţă şi brutalitate' comis împotriva fostului spion Serghei Skripal la Salisbury.

'Noi credem că ceea ce am făcut este (o măsură) adecvată pentru ceea ce am văzut pe străzile din Salisbury', a spus ministrul.

'Un agent neurotoxic a fost utilizat într-o ţară europeană pentru prima oară după al Doilea Război Mondial. Considerăm că guvernul britanic a reacţionat într-o manieră fermă, deoarece oamenii din această ţară se aşteptau ca noi să facem aceasta', a mai spus el.

Boris Johnson a declarat că Regatul Unit va furniza un eşantion din substanţa folosită în atacul de la Salisbury Organizaţiei pentru Interzicerea Armei Chimice (OIAC) pentru ca această să-şi realizeze propria analiză a substanţei. Potrivit Londrei, este vorba de un agent neurotoxic de tipul 'Noviciok', dezvoltat la nivel militar, de URSS în anii 1970 şi 1980. AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 ULTIMA ORĂ Zvonuri proaspete de la PNL și PSD...

2 Informații certe

3 Cum îl definește Sebastian Lăzăroiu pe „interlopul PNL”

4 Zvon...

5 Jigodia e nevaccinată! / Avocatul nu i-a dat voie să intre în sala de judecată