Slovacia: Omul de afaceri Marian Kocner, declarat nevinovat în cazul asasinării jurnalistului Jan Kuciak

Slovacia: Omul de afaceri Marian Kocner, declarat nevinovat în cazul asasinării jurnalistului Jan Kuciak

Un tribunal slovac a decis joi că influentul om de afaceri Marian Kocner nu este vinovat în cazul uciderii jurnalistului de investigaţii Jan Kuciak, dosar care a generat proteste ample la nivel naţional şi a dus ulterior la prăbuşirea guvernului de la Bratislava, transmit Reuters, AFP şi TASR.

Instanţa a ajuns la concluzia că un alt acuzat, Tomas Szabo, este vinovat de participare la crimă şi l-a condamnat la 25 de ani de închisoare, dar nu a găsit nicio dovadă că asasinatul a fost comandat de către omul de afaceri Marian Kocner.

Alături de Kocner şi Szabo tot joi a fost judecată şi Alena Zsuzsova, pe care instanţa a achitat-o.

La citirea verdictelor, şefa completului de judecată Ruzena Sabova a explicat că nu a fost dovedit faptul că Marian Kocner şi Alena Zsuzsova au comis infracţiunea de care au fost acuzaţi. Kocner a fost găsit vinovat doar pentru furnizare ilegală de arme, faptă pentru care el trebuie să achite o amendă de 5.000 de euro sau, dacă nu poate plăti această sumă, să efectueze cinci luni de închisoare.

Tomas Szabo a fost declarat vinovat şi pentru asasinarea omului de afaceri Peter Molnar.

Jan Kuciak şi logodnica sa, Martina Kusnirova, au fost împuşcaţi mortal, în 21 februarie 2018, la domiciliul lor din satul Velka Maca într-o execuţie de tip mafiot, după ce jurnalistul scrisese mai multe articole despre corupţia la nivel înalt şi despre relaţiile lui Marian Kocner cu politicieni slovaci.

Potrivit actului de acuzare, Marian Kocner ar fi ordonat asasinarea lui Jan Kuciak, în vârstă de 27 de ani, pentru a se răzbuna pentru articolele acestuia ce detaliau diversele infracţiuni comise de omul de afaceri în domeniul imobiliar.

Dintre cei cinci suspecţi inculpaţi în acest dosar, doi şi-au recunoscut vinovăţia şi au fost deja condamnaţi. La 6 aprilie acest an, fostul militar Miroslav Marcek a fost condamnat la 23 de ani de închisoare pentru uciderea prin împuşcare a lui Jan Kuciak şi a logodnicei sale. Marcek (37 de ani), care nu a fost prezent la pronunţarea sentinţei, şi-a recunoscut vinovăţia.

Anterior, în decembrie 2019, Zoltan Andrusko a fost condamnat la 15 ani de închisoare, în urma unei înţelegeri cu Parchetul slovac. Conform actului de acuzare, Andrusko avusese rol de intermediar, angajându-l pe Miroslav Marcek şi pe vărul său Tomas Szabo la cererea prietenei sale Alena Zsuzsova, care la rândul său urma ordinele lui Marian Kocner.

Jan Kuciak relatase în detaliu şi despre alte cazuri de corupţie. Ultimul articol al său, neterminat, dar publicat postum, a vizat oameni de afaceri italieni prezenţi în Slovacia - printre care Antonino Vadala - şi suspectaţi de legături cu mafia calabreză 'Ndrangheta.

Asasinarea lui Jan Kuciak şi a logodnicei sale a provocat ample manifestaţii de stradă care l-au împins la demisie pe premierul de la acea vreme, Robert Fico, politicianul dominant în Slovacia de peste un deceniu. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO „Ucrainenii au luat 8.000 de telefoane mobile și le-au pus pe stâlpi de doi metri, așa detectează dronele Shahed”

2 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

3 Așa o fi? /

4 Dezvăluirile neașteptate ale șefului serviciului secret din Ucraina

5 Culisele uriașului scandal care zguduie regimul Orban, în Ungaria