Slovacia şi Republica Cehă îşi recheamă ambasadorii de la Minsk

Slovacia şi Republica Cehă îşi recheamă ambasadorii de la Minsk

Slovacia şi Republica Cehă au anunţat joi că şi-au rechemat ambasadorii din Belarus, după decizii similare ale Poloniei şi statelor baltice, într-un context de tensiuni între Minsk şi aceste ţări, transmit AFP şi Reuters.

''Am decis să-l chem pe şeful misiunii noastre de la Minsk pentru consultări în Slovacia, în semn de solidaritate cu Lituania şi cu Polonia. Măsurile luate de autorităţile din Belarus împotriva altor state membre UE sunt inacceptabile. UE rămâne unită în sprijinul său pentru poporul din Belarus'', a scris pe Twitter ministrul de externe slovac Ivan Korcok.

De asemenea, ambasadorul ceh la Minsk va fi rechemat la Praga pentru consultări ''pentru o durată de aproximativ o săptămână'', a precizat o purtătoare de cuvânt a Ministerului de Externe ceh, pentru agenţia de presă CTK.

Estonia şi Letonia au anunţat deja măsuri identice.

Joi şi Bulgaria a anunţat îşi recheamă pentru consultări ambasadorul din Belarus.

La finalul săptămânii trecute, Belarusul şi-a rechemat ambasadorii de la Vilnius şi Varşovia, în urma sancţiunilor europene contra funcţionarilor belaruşi acuzaţi de fraude electorale şi încălcări ale drepturilor omului.

În plus, Minskul le-a cerut Lituaniei şi Poloniei să-şi reducă numărul diplomaţilor aflaţi la post în Belarus.

Autorităţile belaruse acuză Lituania şi Polonia că sprijină manifestaţiile care zguduie Belarusul după alegerile prezidenţiale din 9 august, scrutin contestat de opoziţie şi pe care Aleksandr Lukaşenko - aflat la putere de 26 de ani - susţine că l-a câştigat. AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO Primele lovituri împotriva tancurilor rusești cu rachetele britanice Brimstone

2 ULTIMA ORĂ Ucrainenii au aruncat în aer trenul blindat adus de ruși la Melitopol

3 Priviți, americanii au prezentat în România cel mai nou tanc, Abrams M1A2 SEPv3

4 Cam are dreptate omul ăsta în ce spune...

5 Uite un articol care merită citit!