Sorin Cîmpeanu, acuzat de plagiat într-un curs științific. Reacția ministrului

Sorin Cîmpeanu, acuzat de plagiat într-un curs științific. Reacția ministrului

Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, ar fi plagiat într-un curs de specialitate, potrivit PressOne. În replică, demnitarul susține că este vorba despre „o încercare de a bloca legile educației”.

Ministrul Educației a respins acuzațiile de plagiat FOTO Arhivă

Într-un articol publicat de PressOne , ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, este acuzat de plagiat. Potrivit publicației, ministrul și-ar fi însușit, în 2006, într-un curs de specialitate, aproape 100 de pagini din care a semnat anterior ca al patrulea autor doar 9 pagini. Mai exact, sursa citată susține că șeful de la Educație ar fi copiat 13 capitole, singura sa contribuție fiind redusă la eliminarea a cinci cuvinte.

Ce spune ministrul

Ministrul Educației a susținut ulterior, într-o conferinta de presă, potrivit Libertatea , că articolul are scopul de a bloca legile educației, care se află în transparență decizională și urmează să fie trimise Guvernului spre aprobare și apoi Parlamentului pentru adoptare.

„Am înțeles că obiectivul principal al acestui articol este blocarea legilor educației. Vă fac un anunț. Legile educației își vor continua parcursul firesc, legal, spre procesul de adoptare. Astfel de încercări de a opri, din cursul lor firesc, legile educației, care sunt de interes pentru milioane de copii, nu mă pot influența. Chiar dacă sunt abordări punctuale, personale”, a declarat ministrul Sorin Cîmpeanu, la deschiderea anului universitar 2022-2023 de la Academia de Studii Economice.

Modificările aduse de legile educației

Publicarea în transparență decizională a pachetul de legi ale Educației a iscat un scandal în spațiul public, existând acuzații că promovează amnistierea plagiatorilor. Cadrele universitare au cerut prelungirea dezbaterii pe propunerile de legi, acest lucru fiind însă refuzat de minister.

Potrivit unuia dintre proiecte, mai exact proiectului Legii învățământului superior 2022 , articolului 73, alineatul (7), „titularul titlului ştiinţific de doctor poate renunța la titlul obținut prin act unilateral de voință. Acesta solicită în scris IOSUD renunţarea la titlul în cauză, IOSUD având obligația să ia act de renunţarea la titlu și se adresează instanței de contencios administrativ în vederea constatării renunțării la titlul de doctor, sub condiția ca solicitantul să atașeze cererii diploma în original, însoțită de anunțul în Monitorul Oficial cu privire la renunțarea la titlul de doctor”.

De asemenea, alineatul (8) prevede că „pentru titularii titlului de doctor acordat prin ordin al ministrului educației, procedura prevăzută la alin. (7) se efectuează în raport cu Ministerul Educației, care se adresează instanței de contencios administrativ în vederea constatării renunțării la titlul de doctor, sub condiția ca solicitantul să atașeze cererii diploma în original, însoțită de anunțul în Monitorul Oficial cu privire la renunțarea la titlul de doctor”.

USR cere demisia ministrului Educației

Președintele USR, Cătălin Drulă, a reiterat cererea de demisie a ministrului Sorin Cîmpeanu , susținând că șeful de la Educație „nu a făcut decât să legifereze în interesul plagiatorilor”.

„Cîmpeanu, care declara recent că nu vede o definiție a plagiatului ”validă juridic”, este un dublu plagiator, care nu a făcut decât să legifereze în interesul plagiatorilor, implicit în interesul său. Proiectele noilor legi ale Educației sunt cea mai clară dovadă în acest sens. Pentru toate astea, Cîmpeanu trebuie să plece”, susține șeful USR, Cătălin Drulă.

Cele două legi ale Educației au fost lansate în dezbatere publică pe 13 iulie. Consultarea publică pe tema noilor legi ale educației s-a încheiat pe 24 august.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO Soldați ruși spunând adevărul despre ce se întâmplă cu armata lor în Ucraina

2 Urmează bomba acestor alegeri? / AUR nu îndeplinește „o condiție de fond, determinantă” și toate candidaturile ar putea fi respinse!

3 VIDEO Frate, nu ți-ai dori să trăiești așa ceva... Ce o fi fost în capul piloților?

4 De citit...

5 „A fost așa toată durata zborului de patru ore”