Sosirea militarilor americani, salutată în Polonia

Sosirea militarilor americani veniți în cadrul unei desfășurări fără precedent în Europa de Est a fost salutată sâmbătă în Polonia, relatează France Presse.

Brigada blindată americană urmează să ofere regiunii noi garanții de securitate în fața Rusiei. În urmă cu două zile, Moscova a denunțat această operațiune, pe care a declarat că o consideră o 'amenințare' pentru securitatea sa.

Salutând sosirea soldaților ''celei mai bune și celei mai puternice armate din lume'', într-o ceremonie de primire oficială desfășurată la Zagan (vestul Poloniei), premierul polonez Beata Szydlo a calificat-o drept un nou pas în strategia guvernului său ''pentru a garanta securitatea Poloniei și a regiunii''.

Sosită de la baza Fort Carson (statul Colorado), 'Brigada de fier', compusă din 3.500 de soldați și blindate, printre care tancuri Abrams, va fi desfășurată prin rotație în alte șase țări membre ale NATO — Bulgaria, Estonia, Letonia, Lituania, România și Ungaria.

Misiunea sa se înscrie în operațiunea 'Atlantic Resolve', decisă de administrația Obama după anexarea Crimeii de către Rusia, în primăvara anului 2014.

În discursurile șefei executivului polonez, ambasadorului american Paul James și ale generalilor americani și polonezi prezenți sâmbătă la Zagan, Rusia nu a fost amintită ca sursă a unei potențiale amenințări.

În schimb, acest lucru a fost făcut de ministrul polonez al apărării Antoni Macierewicz, care a amintit de războiul dintre Rusia și Georgia din 2007, de catastrofa aeriană de la Smolensk din aprilie 2010 în care au murit președintele polonez de la acea vreme, Lech Kaczynski, și alți zeci de înalți oficiali polonezi, de conflictul din Ucraina și de 'agresiuni cibernetice și politice' contra țărilor baltice.

Potrivit ambasadorului Paul James, prezența trupelor americane în Polonia ilustrează ''angajamentul ferm al Americii de a-și respecta angajamentele ce decurg din Tratatul NATO pentru apărarea aliaților'' SUA.

Desfășurarea forțelor americane în Polonia survine cu numai câteva zile înaintea preluării mandatului de președinte al SUA de către Donald Trump, care a lăsat deja să se înțeleagă că ar dori o detensionare a relației cu Rusia.

AGERPRES


Trimite pe WhatsApp

Citește și:

populare
astăzi

1 Informație / Între 2016 și 2019, Dragnea a primit cel puțin 10 milioane de euro, la sacoșă, de la un constructor

2 Cîțu a dat-o cu cracii-n sus pe Firea! Moldoveanca, isterică, anunță „cutremur politic”!

3 Document / Senator PSD, fost ministru în Guvernul Dăncilă, își bătea nevasta cu pumnii în burtă

4 Monica Anisie își cere scuze după vizita din Ialomița: „Este regretabil că, pentru moment, nu am fost atentă l…

5 Mărturia terifiantă a fetei obligate să facă sex în trei cu primarul: „Nici nu vreau să îmi mai amintesc ce a …

recomandări

Te ia DNA: Mihali Gavril

S-a lansat Milionarul pentru Android! Descarcă din Play Store

Noi sloganuri fake amuzante