SpaceX va lansa o nouă rachetă, creată pentru viitoarele misiuni cu echipaje umane

O versiune modernizată a rachetelor din gama Falcon 9, dezvoltată de compania SpaceX pentru viitoarele misiuni ale sale cu echipaje umane, va fi lansată joi cu ocazia unui prim zbor comercial de la baza Cape Canaveral din Florida şi va avea la bordul ei un satelit de comunicaţii construit pentru Bangladesh, informează Reuters.

Noua rachetă din gama Falcon 9, denumită Block-5, echipată cu aproximativ 100 de îmbunătăţiri ce îi asigură o mai mare putere, siguranţă şi capacitate de reutilizare decât precedentul model, Block-4, este programată să decoleze la ora locală 16:22 de la Kennedy Space Center.

Treapta reutilizabilă a lansatorului este concepută pentru a minimaliza fabricaţia de rachete între două lansări, permiţând lansări mai frecvente şi la costuri mai mici - un element cheie pentru modelul de business promovat de SpaceX, compania deţinută de miliardarul Elon Musk.

O capacitate îmbunătăţită de reutilizare a rachetelor lansatoare reprezintă un element central al obiectivelor mai mari ale antreprenorului sud-african, care doreşte să standardizeze călătoriile spaţiale şi, în cele din urmă, să trimită oameni pe Marte.

Block-5 este prima rachetă produsă de compania californiană care satisface standardele NASA în privinţa Programului Comercial de Zboruri Spaţiale cu Echipaje Umane, ce vizează trimiterea de astronauţi americani la bordul Staţiei Spaţiale Internaţionale (ISS). SpaceX speră să îndeplinească acest obiectiv până la sfârşitul anului 2018.

Cu ocazia zborului inaugural a noii rachete din gama Falcon 9, compania SpaceX va lansa pe orbita Terrei primul satelit al guvernului din Bangladesh, denumit Bangabandhu-1.

Printre noile elemente prezente la bordul Block-5 se află un strat rezistent la căldură care izolează baza rachetei, stabilizatoare reutilizabile ce asigură o coborâre mai lină la punct fix şi un propulsor cu aproape 10% mai puternic decât cel care echipează lansatoarele Block-4.

Block-5 este versiunea finală a gamei Falcon 9, înainte ca SpaceX să înceapă să producă un lansator super-greu, denumit Big Falcon Rocket (BFR), al cărui design va permite trimiterea unor misiuni spre Marte ce vor avea la bord echipaje umane. AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Șerpăria asta este Poliția Română? Amănunte incredibile publicate de o jurnalistă celebră

2 VIDEO Categoria „valori” / Ăla de lângă Bercea Mondial este președintele PSD Olt, cel care i-a luat locul tracto…

3 EXCLUSIV Traian Băsescu NU va candida la Primăria Capitalei!

4 Cum arăta geanta cu 3,8 milioane de dolari cash cu mita primită de Elena Udrea în sediul PDL / Afară, lumea prot…

5 Pro România, partidul CIE / SIE: Predoiu-general, Ponta-copil de trupă, Anghelache-aport valutar