Spania: Curtea Constituţională a suspendat o lege regională prin care vaccinarea anti-COVID-19 devenea obligatorie

Spania: Curtea Constituţională a suspendat o lege regională prin care vaccinarea anti-COVID-19 devenea obligatorie

Curtea Constituţională spaniolă a suspendat marţi o lege adoptată de autorităţile din regiunea Galicia care îi obliga pe locuitorii săi să se vaccineze împotriva COVID-19, au declarat surse judiciare, relatează AFP.

Suspendarea cu caracter preventiv survine după un recurs depus de guvern împotriva unei legi din această regiune din nord-vestul Spaniei, care prevedea amenzi de până la 3.000 de euro în caz de refuz nejustificat al vaccinării împotriva COVID-19.

În Spania, vaccinarea împotriva COVID-19 nu este obligatorie, la fel ca în majoritatea ţărilor europene, însă Galicia a fost o excepţie prin această obligaţie introdusă la sfârşitul lunii februarie.

Potrivit unor surse judiciare, recursul a fost admis în principiu, conducând la suspendarea articolelor contestate de executivul central, care a văzut o "limitare a drepturilor fundamentale" în anumite puncte ale legii.

Judecătorii au la dispoziţie cinci luni pentru a studia acest recurs pe fond şi pentru a pronunţa o decizie finală, timp în care se va menţine suspendarea preventivă.

Guvernul condus de premierul socialist Pedro Sanchez intenţionează să vaccineze 70% din populaţia Spaniei până la sfârşitul lunii august.

Spania a vaccinat aproape 7,2% (3,4 milioane) din cei 47 de milioane de locuitori cu ambele doze şi a administrat mai mult de 9,4 milioane de doze în total, conform cifrelor Ministerului Sănătăţii.AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

2 Foarte interesante amănunte...

3 Nu le zice rău Ciucă...

4 Era omul Rusiei? / O anchetă de contraspionaj duce la demiterea comandantului polonez al EUROCORPS, locotenent-generalul Jaroslaw Gromadzinski

5 „Le-am spus atunci, foarte clar: Într-o lună începe războiul”