Spania: Mii de catalani au ieșit în stradă după arestarea unor oficiali regionali în legătură cu referendumul

Spania: Mii de catalani au ieșit în stradă după arestarea unor oficiali regionali în legătură cu referendumul

Mii de catalani au ieșit miercuri în stradă după arestarea a 13 membri ai guvernului acestei regiuni din nord-estul Spaniei, care vrea să organizeze un referendum de autodeterminare interzis de justiție, liderul catalan acuzând Madridul că a impus de facto starea de urgență, relatează AFP.

Mii de persoane s-au adunat în centrul Barcelonei pentru a protesta împotriva arestărilor. În fața Departamentului de Afaceri Externe, un jurnalist al AFP a văzut cum mai mulți manifestanți au încercuit și au lovit o mașină a Gărzii Civile și a asistat la câteva busculade între polițiști și manifestanți.

"Afară cu forțele de ocupație!", au strigat unii manifestanți la Barcelona. "Vom vota pentru a fi liberi", se putea citi pe unele pancarte.

O purtătoare de cuvânt a Gărzii Civile a confirmat pentru AFP "arestarea a 13 înalți responsabili ai guvernului Cataloniei și efectuarea a 22 de percheziții" în cadrul operațiunilor executate de forțele de ordine pentru a împiedica desfășurarea referendumului la 1 octombrie.

Guvernul "a suspendat de facto autonomia Cataloniei și aplică de facto starea de urgență", a afirmat liderul catalan Carles Puigdemont după aceste arestări, acuzând totodată guvernul spaniol că este ''totalitar'' și că încalcă ''drepturile fundamentale''.

"Avem cu toții obligația de a respecta legea", a declarat anterior, la Madrid, premierul Mariano Rajoy în timpul unei furtunoase sesiuni parlamentare în cadrul căreia un grup de aleși catalani a părăsit ședința în semn de protest.

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Un text dur și fără perdea despre ce se întâmplă acum în Ucraina și în „lumea civilizată”

2 Dezvăluiri despre culisele unor negocieri secrete care ar fi putut termina demult războiul din Ucraina / Putin și Zelenski au fost dispuși să ia în cons…

3 Hărți care dau fiori / Victoria Rusiei în Ucraina ar avea consecințe devastatoare pentru apărarea NATO. România, printre țările aflate în pericol

4 VIDEO Atac cu rachete fără precedent al Ucrainei împotriva Rusiei

5 VIDEO Unde o fi plecat așa intempestiv Nicușor Dan?