Spania: Puigdemont, cap de listă la partidul său la alegerile regionale din Catalonia din decembrie

Spania: Puigdemont, cap de listă la partidul său la alegerile regionale din Catalonia din decembrie

Liderul catalan destituit Carles Puigdemont, urmărit de justiția din Spania, care intenționează să obțină extrădarea acestuia din Belgia, va fi cap de listă al partidului său, la alegerile regionale anticipate care ar urma să aibă loc în Catalonia la 21 decembrie, a anunțat formațiunea sa, Partidul Democrat European Catalan (PDeCat), informează duminică AFP.

"Vrem ca președintele Puigdemont să fie cel care să conducă valul mareei electorale pe care o vom realiza în 21" decembrie, a declarat purtătoarea de cuvânt a PDeCat și coordonatoare generală, Marta Pascal, la încheierea unei reuniuni a acestui partid separatist catalan. În Consiliul Național de duminică, PDeCat a propus ca Puigdemont să se afle în fruntea listei unitare care ar urma să includă toate partidele separatiste și foștii miniștri demiși de guvernul de la Madrid și aflați acum în închisoare.

"Cei privați de libertate să poată face parte din listele noastre", a declarat Marta Pascal, citată de cotidianul spaniol La Vanguardia, publicat la Barcelona. "Pariul nostru este o listă unitară amplă care să includă toate sensibilitățile. A venit momentul politicii", a adăugat Pascal, care a menționat că PDeCat nu va impune condiții potențialilor parteneri.

Cu toate acestea, posibilitatea alcătuirii unei liste unitare pare să se fi risipit în ultimele zile, comentează La Vanguardia, menționând că ERC (stânga republicană), celălalt mare partener din coaliția Junts pel Si, au condiționat participarea la o listă unitară de obținerea unui rol mai relevant și de includerea altor curente precum Candidatura Unității Populare (CUP, de extrema stângă) sau Podem Catalunya (aliatul din Catalonia al partidului spaniol de stânga Podemos).

Însă CUP urmează să decidă dacă participă la scrutinul din 21 decembrie pe liste separate pentru a intra apoi în orice fel de coaliție, iar Podem se află în plină luptă internă, liderul său din Catalonia, Albano-Dante Fachín, riscând să fie înlăturat de la conducere. Prin urmare, mai multe aspecte fac ca pentru moment propunerea unei liste unice a partidelor catalane proindependență să nu fie viabilă, notează La Vanguardia.

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

2 VIDEO Atac cu rachete fără precedent al Ucrainei împotriva Rusiei

3 Voi ați văzut asta? / America, oameni buni...

4 Așa o fi?

5 VIDEO București 2024...