Spania: Rajoy a cerut în Senat permisiunea de a-l destitui pe liderul Cataloniei

Spania: Rajoy a cerut în Senat permisiunea de a-l destitui pe liderul Cataloniei

Șeful guvernului spaniol, conservatorul Mariano Rajoy, a cerut vineri în Senat permisiunea de a-l destitui pe liderul Cataloniei, Carles Puigdemont, și întreg executivul acestuia, pentru a contracara planurile lor de independență, relatează AFP.

Rajoy a cerut "destituirea președintelui Generalității Cataloniei, a vicepreședintelui și a consilierilor" guvernului regional, în aplauzele senatorilor, în majoritate membri ai partidului său.

El a dat asigurări că obiectivul său este de a permite organizarea de alegeri regionale în șase luni.

Premierul a mai spus că guvernul său intervine în Catalonia pentru a-i elibera pe locuitorii acesteia de 'jugul' unei minorități separatiste 'intolerante', potrivit DPA.

"Catalanii au nevoie de protecție nu de imperialismul spaniol, ci de o minoritate care, într-un mod intolerant, vrea să supună pe toată lumea jugului doctrinei sale (secesioniste)", a declarat Rajoy.

În discursul său din Senatul spaniol, el a mai afirmat că "nu există alternativă" la activarea Articolului 155 din Constituție, care permite guvernului să îi demită pe liderii separatiști ai Cataloniei și să preia controlul direct asupra regiunii.

"Ne confruntăm cu o provocare fără precedent în istoria noastră recentă", a susținut Rajoy, spunând că acțiunile lui Puigdemont sunt 'ilegale'.

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Descoperire care dă de gândit în Brazilia...

2 VIDEO De azi se va circula pe 12 km noi din A0, permițând șoferilor o legătură pe autostradă în partea de sud a Capitalei între DN6, DN5 și DN4

3 A început „detonarea” lui Piedone? A apărut o „personajă” nouă în peisaj...

4 „Dacă rămâneam cu el era vai de vieţişoara mea. Era un diavol frumos” / I-a fost amantă lui Florin Piersic timp de 9 ani

5 O profesoară de Română care susține că „Luceafărul“ lui Eminescu este roman, greu de demis