Spania: Rajoy a cerut în Senat permisiunea de a-l destitui pe liderul Cataloniei

Spania: Rajoy a cerut în Senat permisiunea de a-l destitui pe liderul Cataloniei

Șeful guvernului spaniol, conservatorul Mariano Rajoy, a cerut vineri în Senat permisiunea de a-l destitui pe liderul Cataloniei, Carles Puigdemont, și întreg executivul acestuia, pentru a contracara planurile lor de independență, relatează AFP.

Rajoy a cerut "destituirea președintelui Generalității Cataloniei, a vicepreședintelui și a consilierilor" guvernului regional, în aplauzele senatorilor, în majoritate membri ai partidului său.

El a dat asigurări că obiectivul său este de a permite organizarea de alegeri regionale în șase luni.

Premierul a mai spus că guvernul său intervine în Catalonia pentru a-i elibera pe locuitorii acesteia de 'jugul' unei minorități separatiste 'intolerante', potrivit DPA.

"Catalanii au nevoie de protecție nu de imperialismul spaniol, ci de o minoritate care, într-un mod intolerant, vrea să supună pe toată lumea jugului doctrinei sale (secesioniste)", a declarat Rajoy.

În discursul său din Senatul spaniol, el a mai afirmat că "nu există alternativă" la activarea Articolului 155 din Constituție, care permite guvernului să îi demită pe liderii separatiști ai Cataloniei și să preia controlul direct asupra regiunii.

"Ne confruntăm cu o provocare fără precedent în istoria noastră recentă", a susținut Rajoy, spunând că acțiunile lui Puigdemont sunt 'ilegale'.

AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa o fi?

2 Cum juca Becali barbut cu un judecător! Dezvăluiri incredibile despre căcatul în care se scaldă Justiția din R…

3 Voi știți cine e marmota asta?

4 VIDEO Un activist civic, bătut de faţă cu poliţiştii în Buzău

5 Din jurnalul secret al unui arhitect despre Casa Poporului