SPAŢIU/IMAGINEA SĂPTĂMÂNII Scutul termic este pregătit pentru prima misiune cu echipaj a unei capsule Orion

SPAŢIU/IMAGINEA SĂPTĂMÂNII Scutul termic este pregătit pentru prima misiune cu echipaj a unei capsule Orion

Tehnicienii de la Centrul Spaţial Kennedy din Florida, aparţinând NASA, au încheiat recent munca meticuloasă de a aplica peste 180 de plăcuţe de material ablativ pe scutul termic al capsulei Orion, care urmează să transporte astronauţi pe Lună în cadrul noului program spaţial Artemis.

Scutul termic este unul dintre elementele de importanţă critică ale capsulei Orion, protejând vehiculul spaţial de temperaturile de peste 2.700 grade care se înregistrează în urma frecării vehiculului cu straturile atmosferice la revenirea pe Pământ.

Câteva blocuri mari de material ablativ denumit AVCOAT, ce este produs de NASA la Michoud Assembly Facility din New Orleans, au fost tăiate în 186 de plăcuţe ce au fost apoi aplicate de tehnicienii Agenţiei spaţiale americane pe scheletul din titan şi fibră de carbon al scutului termic.

După instalarea plăcuţelor, tehnicienii sigilează spaţiile dintre plăcuţe cu un material adeziv şi apoi verifică din nou să nu rămână spaţii goale. În etapa următoare, scutul va fi testat termic.

După finalizarea tuturor testelor, în cursul acestui an, scutul termic va fi instalat pe capsulă.

NASA a anunţat că va trimite un nou echipaj uman pe Lună la orizontul anului 2024. Capsula Orion, împreună cu racheta Space Launch System (SLS), Sistemul de Asolizare Umană (Human Landing System) şi staţia orbitală Lunar Gateway reprezintă coloana vertebrală a viitorului program de explorare spaţială al NASA.AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

2 Bilanțul după trei luni al noului comandant al Forțelor Armate Ucrainene: Armata lui Putin sângerează din greu, dar câștigă încă teren

3 STENOGRAME „Eugen Mîrtz i-a inoculat victimei ideea că prin sexul anal a salvat-o de la moarte deblocându-i o chakră ce controlează punctele vitale”

4 Se întâmplă lucruri? / Se strânge robinetul?

5 Dorel Vișan, premiat de Masonerie pentru prezența la Moscova...