SPAŢIU/IMAGINEA SĂPTĂMÂNII: Telescopul Hubble explorează roiul Coma, format din peste 1000 de galaxii

SPAŢIU/IMAGINEA SĂPTĂMÂNII: Telescopul Hubble explorează roiul Coma, format din peste 1000 de galaxii

Această imagine compusă, obţinută din fotografii realizate de telescopul spaţial Hubble, dezvăluie o parte din roiul stelar Coma, format din peste 1.000 de galaxii şi aflat la aproximativ 300 de milioane de ani lumină distanţă de Pământ, conform NASA.

Incredibila claritate a telescopului Hubble a fost folosită pentru a realiza un recensământ al celor mai mici membri ai acestui roi galactic - roiurile stelare globulare - iar astronomii au numărat nu mai puţin de 22.426 de astfel de formaţiuni cosmice.

Printre primele formaţiuni stelare din Univers, roiurile stelare globulare sunt alcătuite din câteva sute de mii de stele foarte vechi. Hubble a identificat aceste formaţiuni stelare globulare răspândite în spaţiul dintre galaxiile din roiul Coma. Aceste roiuri stelare au făcut cândva parte din galaxiile care formează roiul galactic, dar au fost expulzate în spaţiul intergalactic de forţele mareeice care acţionează între galaxiile apropiate.

Astronomii vor folosi informaţiile despre aceste roiuri globulare pentru a determina distribuţia materiei ordinare şi materiei întunecate în roiul galactic Coma.AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO Soldați ruși spunând adevărul despre ce se întâmplă cu armata lor în Ucraina

2 De citit...

3 Urmează bomba acestor alegeri? / AUR nu îndeplinește „o condiție de fond, determinantă” și toate candidaturile ar putea fi respinse!

4 VIDEO Imagini apocaliptice în Grecia...

5 Dezvăluiri înfiorătoare despre insula pe care britanicii au desfășurat experimente secrete și șocante