Spitalul 'Gomoiu': Copilul din Buzău diagnosticat cu un sindrom multisistemic inflamator - în stare staţionară spre bine

Spitalul 'Gomoiu': Copilul din Buzău diagnosticat cu un sindrom multisistemic inflamator - în stare staţionară spre bine

Copilul adus de la Buzău, diagnosticat cu un sindrom multisistemic inflamator asociat temporar infecţiei cu SARS-CoV-2 şi internat la Secţia de Terapie Intensivă a Spitalului Clinic "Dr. Victor Gomoiu" din Capitală, se află în stare staţionară spre bine, a anunţat joi directorul medical al unităţii, Diana Ionescu.

"Este vorba despre un copil de nouă ani şi 11 luni venit în spitalul nostru prin transfer de la Buzău sâmbătă, în data de 12 septembrie, cu un diagnostic prezumtiv meningo-encefalită, care a fost internat în cadrul spitalului nostru. A fost testat SARS-CoV-2 conform metodologiei în vigoare şi care a fost diagnosticat ulterior de către medicii noştri cu un sindrom multisistemic inflamator asociat temporar infecţiei cu SARS-CoV-2. Se numeşte PIMS în literatura de specialitate. Am spus asociat temporar pentru că sindromul acesta poate să fie determinat şi de alte virusuri, nu numai de SARS-CoV-2, dar având în vedere situaţie epidemiologică şi ancheta epidemiologică efectuată pentru acest copil acesta a fost diagnosticul pus de colegii mei din cadrul Serviciului ATI. Copilul este în stare staţionară spre bine", a spus medicul.

Diana Ionescu a afirmat că acest sindrom este foarte rar chiar şi în ţările care au avut mulţi copii infectaţi cu noul coronavirus.

"Este un sindrom foarte rar chiar şi în ţările care au avut mii de copii infectaţi, acest sindrom PIMS este foarte rar. În Franţa cred că au fost diagnosticaţi 17 copii, în SUA au fost diagnosticaţi până în 30 de copii. (...) Suntem ajutaţi de infecţionişti profesionişti atât de la Babeş, cât şi de la Balş, ţinem permanent legătura cu autorităţile. Medicii din Spitalul 'Victor Gomoiu' se descurcă foarte bine, manageriază cu succes acest caz. (...) Este o boală foarte rară, este citată foarte rar în literatură chiar şi la ţările care au avut zeci şi sute de mii de copii infectaţi", a precizat ea.

Şeful Secţiei ATI de la Spitalul "Dr. Victor Gomoiu", Livia Vlădoiu, a arătat că toate organele copilului sunt afectate, însă el nu este intubat.

"Nu este intubat copilul, momentan este stabil, staţionar spre bine, dar are afectare pulmonară şi cardiacă. El este cu afectare multisistemică pe toate organele, dar cel mai important pe organele pulmonar şi cardiac. (...) PIMS vine de la Pediatric Inflammatory Multisystem Syndrome. Absolut toate organele sunt afectate de această hiper-inflamaţie. Momentan nu este nici măcar intubat, nu are nevoie de asistare ventilatorie. (...) Este dependent de oxigen cu mască de oxigen cu flux mic.
(...) Este un copil fără antecedente semnificative anterioare care oricum nu au nicio importanţă pentru acest sindrom", a afirmat medicul.

În opinia sa, copilul ar fi putut să se infecteze în urmă cu trei săptămâni când părinţii săi ar fi fost testaţi pozitiv.

"Copilul posibil să fi fost infectat în urmă cu trei săptămâni când părinţii au fost pozitivi testaţi, dar el nu a fost testat şi a fost asimptomatic. Sindromul acesta poate să apară de la trei săptămâni până la şase luni post-COVID. (...) Starea lui generală este ameliorată", a mai spus medicul. AGERPRES/(A - autor: Roberto Stan, editor: Georgiana Tănăsescu)


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO Soldați ruși spunând adevărul despre ce se întâmplă cu armata lor în Ucraina

2 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

3 VIDEO Frate, nu ți-ai dori să trăiești așa ceva... Ce o fi fost în capul piloților?

4 Urmează bomba acestor alegeri? / AUR nu îndeplinește „o condiție de fond, determinantă” și toate candidaturile ar putea fi respinse!

5 „A fost așa toată durata zborului de patru ore”