SPORTIVI DE LEGENDĂ: Mihaela Peneş, olimpica de aur a României la aruncarea suliţei

SPORTIVI DE LEGENDĂ: Mihaela Peneş, olimpica de aur a României la aruncarea suliţei

Mihaela Peneş s-a născut la 22 iulie 1947, conform https://www.encyclopedia.com/ .

A început să practice înotul şi a jucat handbal şi baschet înainte de a se apuca de atletism. Cariera de atlet i-a fost deschisă prin participarea la un concurs de atletism între şcoli, unde a fost observată de antrenorul Lixandru Pandele care a apreciat înclinaţiile spre această disciplină sportivă ale viitoarei campioane olimpice, potrivit volumului ''Campionii Secolului XX'' (Editura Fundaţia Rompres, Bucureşti, 2000).

În anul 1963, sub îndrumarea profesorului Lixandru Pandele, a devenit recordmană şi campioana naţională de juniori. A fost legitimată la CS Dinamo Bucureşti, avându-l ca antrenor pe Ioan Benga, iar în timpul studenţiei s-a antrenat şi cu profesorul Titus Tatu, potrivit portalului www.cosr.ro .

În septembrie 1964, a câştigat titlul de campioană europeană la junioare cu prilejul competiţiei desfăşurate la Varşovia.

Pe plan internaţional, a concurat la Jocurile Olimpice din 1964, de la Tokyo, unde a câştigat medalia de aur, potrivit https://olympics.com/ . A respectat programul de antrenament transmis pe aeroport de antrenorul său Lizandru Pandele, care nu fusese inclus în delegaţia olimpică. În prima rundă a finalei olimpice, Mihaela Peneş a devenit cea de-a treia atletă la nivel mondial care a aruncat peste bariera de 60 de metri, respectiv 60,54 metri. Rezultatul româncei a surprins-o pe favorita probei Elvira Ozolina, care devenise în acel an prima atletă care a aruncat suliţa peste 60 de metri cu prilejul Campionatelor de atletism ale Uniunii Sovietice, şi alăturându-se şi atletei Elena Gorceakova, care depăşise recordul mondial cu 62.40 metri în runda de calificare. Gorceakova a obţinut doar bronzul, iar Ozolina a terminat pe locul cinci. Mihaela Peneş devenea astfel cea mai tânără campioană olimpică a României, intrând în istoria olimpică a atletismului românesc şi mondial.

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Românca ucisă de rechin în Egipt lipsea de două zile din hotelul de 5 stele în care era cazată

2 Totul se petrece în sectorul românesc al Mării Negre / Priviți, americanii și NATO stau cu ochii pe ruși ca pe butelie

3 Un propagandist al Kremlinului se plânge că rușilor li se scuipă în cafea, când frecventează restaurantele din Europa

4 VIDEO Priviți, „dihăniile HIMARS” au început să facă diferența pe câmpul de luptă în favoarea Ucrainei

5 SURSE Premierul a cerut Ministerului de Finanțe o grilă de impozitare a pensiilor speciale