Statele UE sunt de acord cu crearea unui încărcător unic pentru toate dispozitivele electronice mobile

Statele UE sunt de acord cu crearea unui încărcător unic pentru toate dispozitivele electronice mobile

Consiliul Uniunii Europene, care reprezintă statele membre în procesul decizional comunitar, a adoptat miercuri o poziţie asupra propunerii de creare a unui încărcător unic universal de tipul USB-C, care să poată fi utilizat pentru telefoane mobile, tablete, camere video şi console video, relatează agenţia EFE.

Bruxellesul încearcă din 2009 să impulsioneze această măsură şi un acord voluntar cu principalii producători de dispozitive electronice mobile a permis atunci reducerea de la 30 la 3 a numărului încărcătoarelor existente pe piaţă, respectiv USB 2.0 Micro B, USB-C şi Lightning, cel din urmă fiind exclusiv al Apple. Acest acord a expirat însă în 2014 şi nu s-a reuşit de atunci atingerea obiectivului de introducere a unui încărcător unic universal.

Pe lângă avantajele practice pentru consumatori, Comisia Europeană susţine această măsură şi pentru ca dispozitivele electronice să poată fi comercializate cu sau fără încărcător, ceea ce va reduce costurile şi deşeurile electronice asociate fabricării, transportului sau eliminării încărcătoarelor scoase din uz.

Statele membre au menţinut în documentul lor de poziţie pentru negocierea finală esenţialul propunerii Comisiei, la care au adăugat două anexe, una prin care cer ca aparatele să dispună obligatoriu de o pictogramă care să arate dacă sunt vândute cu sau fără încărcător, iar cealaltă face referire la precizarea pe produs a anumitor date tehnice.

Textul aprobat de Consiliul UE urmează să fie negociat cu Parlamentul European şi cu Comisia Europeană, iar după ce se va ajunge la un acord definitiv implementarea măsurii se va face cu o perioadă de tranziţie de doi ani. Parlamentul European încă nu şi-a stabilit mandatul de negociere. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Horoscop luni, 18 martie. O zodie va fi trădată de cineva drag. Peștii vor avea parte de o surpriză

2 VIDEO Milionarul cu șase clase, o nouă aroganță

3 VIDEO Aproape interesant...

4 România construiește cea mai mare bază NATO din Europa

5 Pescobar a angajat-o pe noua Larisa