Statele Unite intenționează să primească maximum 45.000 de refugiați în anul fiscal următor

Statele Unite intenționează să primească maximum 45.000 de refugiați în anul fiscal următor

Administrația Trump intenționează să primească în Statele Unite maximum 45.000 de refugiați în anul fiscal următor care începe la 1 octombrie, a declarat marți un fost oficial american, acest plafon urmând să mențină sosirile la cel mai scăzut nivel în peste un deceniu, relatează Reuters.

Casa Albă a stabilit această cifră după o dezbatere controversată între oficiali care au dorit un plafon mai mic și cei care au vrut unul mai mare, a precizat acest fost oficial, care s-a exprimat sub protecția anonimatului.

De o parte au fost oficiali care au abordat această problemă printr-o prismă politică internă după ce președintele Donald Trump s-a concentrat pe reducerea imigrației în timpul campaniei prezidențiale din 2016 în SUA.

De cealaltă parte s-au aflat experți în politică externă care au susținut că primirea de refugiați în Statele Unite este vitală pentru a asigura că alte țări își vor menține granițele deschise.

Planul de a stabili acest plafon la 45.000 a fost anunțat anterior de cotidianul Wall Street Journal.

Potrivit fostului oficial american, care susține un număr mai mare, decizia va submina puterea Statelor Unite de a convinge națiuni precum Iordania, Turcia și Libanul, care au acceptat fluxuri uriașe de refugiați sirieni, să mențină primierea lor, precum și de a convinge țările donatoare să continue contribuțiile financiare pentru refugiați.

"Nu avem nicio poziție pentru a juca acest rol atunci când tăiem asistența noastră umanitară și când ne reducem la jumătate primirile de refugiați", a spus acest fost oficial.

În cele două ordine executive de restricție a călătoriilor, Trump a decis ca Statele Unite să accepte maximum 50.000 de refugiați pentru reinstalare permanentă în anul fiscal 2017 ce se încheie la 30 septembrie, mai puțin de jumătate din cei 110.000 autorizați de președinte Barack Obama.

În parte pentru că mai multe instanțe au respins aceste interdicții, Statele Unite au acceptat în cele din urmă mai mult de 50.000 de refugiați în cursul anului fiscal curent. Potrivit Departamentului de Stat, SUA au primit 51.392 de refugiați până în august.

Dacă Statele Unite acceptă 45.000 în anul fiscal 2018, ar fi cel mai scăzut nivel după anul fiscal 2006, când au primit 41.223, potrivit datelor Departamentului de Stat.

Un purtător de cuvânt al Departamentului de Stat a refuzat să comenteze cifra de 45.000, declarând doar că secretarul de stat Rex Tillerson și secretarul interimar pentru securitate internă Elaine Duke vor consulta, miercuri, Congresul.

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO Soldați ruși spunând adevărul despre ce se întâmplă cu armata lor în Ucraina

2 Urmează bomba acestor alegeri? / AUR nu îndeplinește „o condiție de fond, determinantă” și toate candidaturile ar putea fi respinse!

3 VIDEO Frate, nu ți-ai dori să trăiești așa ceva... Ce o fi fost în capul piloților?

4 „A fost așa toată durata zborului de patru ore”

5 De citit...