Staţia Spaţială Internaţională, deviată de pe traiectoria sa, după pornirea motoarelor unui vehicul rusesc

Staţia Spaţială Internaţională, deviată de pe traiectoria sa, după pornirea motoarelor unui vehicul rusesc

Staţia Spaţială Internaţională (ISS) a ieşit vineri de pe traiectoria sa orbitală după pornirea motoarelor unui vehicul rusesc, au anunţat autorităţile de la Moscova, care au precizat totodată că situaţia a fost remediată şi că nu a existat "niciun pericol", informează AFP.

Un test ce viza propulsoarele vehiculului Soyuz MS-18 a avut ca rezultat "o reorientare temporară a Staţiei Spaţiale Internaţionale", a anunţat agenţia federală spaţială rusă, Roscosmos, într-un comunicat.

Orientarea staţiei pe traiectoria corectă "a fost restabilită cu promptitudine" graţie acţiunilor întreprinse de membrii ruşi ai echipajului de pe ISS, a precizat Roscosmos. "Staţia şi echipele de la bord nu se află în pericol", a insistat agenţia rusă.

Nu este pentru prima dată când un incident de acest tip s-a produs la bordul ISS, un laborator ştiinţific internaţional care gravitează pe o orbită în jurul Terrei.

În iulie, pornirea inopinată a motoarelor modulului rusesc Nauka, conectat deja la ISS, a deplasat staţia cu 45 de grade în afara traiectoriei sale uzuale. Echipajul a fost nevoit să pornească propulsoarele segmentului rusesc al staţiei pentru repoziţionarea acesteia.

Industria spaţială rusă s-a confruntat cu numeroase probleme în ultimii ani, fiind afectată de lansări ratate şi scandaluri de corupţie.

Ea vrea să se redreseze prin intermediul unor proiecte ambiţioase, precum construirea unei staţii spaţiale proprii şi a unei baze pe Lună în colaborare cu China.

Noul incident s-a produs într-o perioadă în care Roscosmos se pregăteşte să aducă pe Terra o actriţă şi un regizor, ambii cetăţeni ruşi, care se află la bordul ISS pentru a turna primul film realizat pe orbită şi să devanseze astfel un proiect american similar, al cărui protagonist va fi actorul Tom Cruise.

Actriţa Yulia Peresild şi regizorul Klim Shipenko, care au ajuns pe ISS în data de 5 octombrie, urmează să revină duminică pe Terra în compania unui cosmonaut rus, Oleg Noviţki. AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Cum și-a pierdut Mihaela Rădulescu virginitatea

2 VIDEO „Președinta” României, în tandrețuri cu Boureanu la ziua lui Botezatu

3 Andrei Caramitru pune tunurile pe OMV: „Există suspiciuni de sabotare a economiei României și de furt generalizat”

4 Nouriel Roubini / „Se profilează mama tuturor crizelor economice”

5 „Miros oribil” / Soția unui fotbalist de la Mondial, acuzații jignitoare în Qatar