Statul francez se opune ca șeful PSA Peugeot Citroen să primească o remunerație de 5,24 milioane de euro

Statul francez se opune ca șeful PSA Peugeot Citroen să primească o remunerație de 5,24 milioane de euro

Guvernul francez a anunțat, marți, că pachetul salarial al șefului PSA Peugeot Citroen, Carlos Tavares, prejudiciază producătorul auto și va vota împotrivă, transmite Financial Times (FT).

Remunerația totală a lui Carlos Tavares pentru 2015 se situează la 5,24 milioane de euro, inclusiv salariul fix și variabil și stimulentele pe termen lung, față de 2,75 milioane de euro în 2014, se arată în raportul anual al celui mai mare producător auto francez.

Ministrul francez de Finanțe, Michel Sapin,a declarat marți pentru postul de radio France Inter: ''Am cerut reprezentanților noștri din board să voteze împotrivă. Suntem într-o perioadă în care sunt necesare eforturi și ele trebuie împărtășite de toți''.

Statul francez deține o participație de 14% în Peugeot și are două locuri în board, în urma pachetului de asistență financiară de trei miliarde de euro, care a salvat acum trei ani compania de la faliment. De asemenea, grupul chinez Dongfeng deține 14% din producătorul auto francez.

În 2015, PSA Peugeot Citroen a înregistrat un profit înainte de taxe de 899 milioane de euro, după pierderi de 706 milioane de euro în 2014, pe fondul reducerii de costuri și îmbunătățirii pieței auto europene. Dar sindicatele susțin că aceste rezultate au venit cu un cost. În 2013, compania a ajuns la un acord cu sindicatele privind o serie de concedieri și înghețarea salariilor timp de trei ani.

Laurent Berger, șeful sindicatului CFDT, susține că pachetul salarial al lui Carlos Tavares afectează coeziunea socială și a cerut decență din partea companiei.

În 2014, Carlos Tavares a plecat de la Renault pentru a prelua postul de director general al PSA Peugeot Citroen. Anul trecut, statul francez a votat și împotriva pachetului salarial al lui Carlos Ghosn, șeful Renault, care a fost recompensat cu 7,2 milioane de euro în 2014.

AGERPRES/(AS — autor: Mihaela Dicu, editor: Oana Tilică, editor online: Ada Vîlceanu)


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

2 Misterioasa navă iraniană care s-a întors ieri, subit, după trei ani, acasă

3 Document secret rusesc obținut de Washington Post

4 Foarte interesante amănunte...

5 Eduard Hellvig, atac dur la medicul Cîrstoiu: „Când spectacolul începe să fie fluierat, își iau trusa de machiaj și își văd de drum”