Statul român despre Sebastian Ghiţă: „Nu ştim unde e. Posibil să fi fugit din ţară!”

Statul român despre Sebastian Ghiţă: „Nu ştim unde e. Posibil să fi fugit din ţară!”

Nimeni din law enforcement-ul românesc nu vorbeşte oficial. Dar o va face dacă se confirmă fuga lui Sebastian Ghiţă, un fost parlamentar membru al Comisiei parlamentare de control a SRI, prieten cu fostul premier Victor Ponta, campion al contractelor IT cu statul. Vor cădea capete. Cineva va trebui să răspundă. Şi nu doar din Poliţie, scrie  Alex Costache pe România Curată.

Ce se ştie în acest moment. Faptele, atât cât se ştiu

Luni, 19 decembrie, a fost ultima zi ca parlamentar al lui Sebastian Ghiţă. A doua zi nu mai avea imunitate parlamentară. Era în câmp deschis, teoretic putea fi săltat oricând de mascaţi într-unul dintre dosarele sale penale, aşa cum plastic spunea Marian Vanghelie, în 2011: „ Mă uit în fiecare zi pe geam să văd dacă vin!”

Potrivit unor surse de încredere care au dorit să îşi păstreze anonimatul, luni seara, Sebastian Ghiţă ar fi fost prezent la o recepţie a SRI, la una dintre vilele de protocol, în calitate de membru al Comsiei parlamentare de control a serviciului. Ultima localizare este în jurul orei 23:00, luni seara, 19 decembrie, pe DN 1, spre Ploieşti. Apoi, Ghiţă a dispărut în ceaţă.

Potrivit acestor surse, exista autorizaţie pentru filajul fostului deputat. Filajul era făcut de Poliţie, Departamentul de Operaţiuni Speciale. Poliţia l-ar fi pierdut în ceaţă în noaptea de luni, 19 decembrie, orele 23, pe DN 1, spre Ploieşti. Nu se ştie de ce. Poate că atât au fost în stare sau e o „mâna criminală”. Poliţia trebuie să răspundă la aceste întrebări legitime. Acum, sunt verificate camerele de supraveghere de pe drumul naţional.

În plus, din motive pe care ar trebui să fie explicate, Poliţia ar fi informat procurorul despre dispariţia lui Ghiţă abia 16 ore mai târziu, marţi după amiază, 20 decembrie.

DNA Ploieşti ar fi dispus un mandat de aducere pentru miercuri, 21 decembrie.

Fostul deputat nu a fost de găsit, iar familia şi avocaţii lui spun că nu ştiu unde e. Acum ar fi sub puterea unui mandat de depistare, adică este căutat de poliţie.

Avea interdicţie de a părăsi ţara

Ghiţă era plasat sub control judicar în dosarul privind procurorii şi poliţişti complici din Ploieşti. Avea interdicţie de a părăsi teritoriul ţării şi era dat în consemn la frontier. Se afla sub măsura controlului judiciar dispusă de către judecători.

Unde e Ghiţă acum?

Răspunsul de la cel mai înalt nivel al agenţiilor de aplicare a legii din România este: “Nu ştim. Posibil să fi fugit din ţară!”

“Poate apare pe 28 decembrie, data când e programat la controlul judiciar la IPJ Prahova în dosarul procurorilor”, au transmis sursele.

Ce se întâmplă dacă nu apare Ghiţă?

Potrivit unor surse judiciare, procurorii vor cere mandat de arestare în contumacie pentru fostul deputat întrucât a încălcat controlul judiciar şi nu s-a prezentat la DNA când a fost chemat.

În plus, el ar putea pierde cauţiunea de 13 milioane de euro impusă în dosarul procurorilor. În realitate e vorba de sechestre pe bunuri, despre care evident că Ghiţă ştie bine că statul român este incapabil să le pună în executare aşa cum a dovedit în atâtea cazuri. 

Dacă a fugit, unde s-ar putea afla?

În Turcia, spun unele surse ale lui Cozmin Guşă de la Realitatea Tv. În Israel, sugerează jurnalista Sorina Matei, plecând de la postările pe Instragram ale lui Liviu Uruc, un apropiat al lui Ghiţă. 

Cine e responsabil pentru dispariţia lui Ghiţă?

În treacăt, fie spus, era previzibil. Noi, jurnaliştii dezbăteam de ceva vreme această variantă.

Din primele informaţii, primii responsabili ar fi cei de la DOS, de la Poliţie care i-au pierdut urma. Nu este clar dacă pur şi simplu au fost depăşiţi sau e vorba şi de altceva. Nu este clar de ce ar fi informat procurorul despre dispariţie abia după 16 ore, marţi după amiază, 20 decembrie, în jurul orelor 16.

Este posibil ca Poliţia să fie depaşită aşa cum România Curată a atras atenţia încă de la începutul anului când CCR a scos serviciile secrete din procesul penal, adică şi din activităţile de filaj.

Resposabili sunt şi cei de la DNA

DNA are capacitate să facă interceptări, redări şi filaj propriu. Poliţştii DOS- IGP şi DNA nu au însă pregătirea şi capacitatea serviciilor secrete pe filaj specializat, aşa cum au atenţionat de altfel surse din SRI încă de la începutul anului, când a venit decizia CCR.

O vină au totuşi şi serviciile secrete

Cei de la servicii se apără cu decizia CCR care i-a scos din procesul penal. Ei au rămas totuşi cu atribuţii pe siguranţa statului.

Cazul Ghiţă era de siguranţă naţională?

“Eu zic că da”, a opinat un şef din Justiţie.

“Ghiţă avea contracte IT, în Educaţie şi Sănătate, domenii de siguranţa statului.

E posibil ca Ghiţă să apară. Dacă nu o face şi, într-adevar, a fugit, a făcut-o cu ajutor.

Dar îl vom prinde cum am făcut cu toţi, cu Necolaiciuc, cu Walter, cu Nicuşor Constantinescu”, au declarat surse din Justiţie pentru România Curată.

Câte dosare are fostul deputat Sebastian Ghiţă

Este judecat în două dosare penale şi anchetat în alte două. Dacă ar fi găsit vinovat în toate şi ar primi pedepsa maximă, precum în sistemul aritmetic american, ar putea face până la 146 de ani de puşcărie. 


Citește și:

populare
astăzi

1 PSD și PNL vor avea candidați separați la București: Gabriela Firea și Sebastian Burduja

2 O informație care dă fiori / Ce știe CIA despre intențiile Rusiei în Europa?

3 AUDIO Numele lui Coldea, într-un nou scandal. Anca Alexandrescu a difuzat înregistrări depuse la DNA

4 Piedone este pe punctul de a pierde inclusiv Sectorul 5... E disperare mare printre acoliții lui... Deh, s-a schimbat joaca...

5 Surprize în noul sondaj realizat de INSCOP la comanda News.ro