Acest site folosește cookie-uri. Prin continuarea navigării sunteți de acord cu modul de utilizare a acestor informații. Află detalii aici. De acord

Știrbu: Sărăcia trebuie cântărită la fel și în cazul unei opere de tezaur și în cazul unui stadion de provincie

Președintele Comisiei de cultură a Camerei Deputaților, Gigel Știrbu, a afirmat joi că sărăcia trebuie cântărită la fel și în cazul unei opere de tezaur și în cazul unui stadion de provincie, adăugând că apreciază faptul că reprezentanții Guvernului au comunicat decizia de a exercita dreptul de preempțiune al statului român asupra operei "Cumințenia pământului".

"Apreciez faptul că, după lungi dezbateri, reprezentanții Guvernului României, prin vocea prim-ministrului Dacian Cioloș, au comunicat decizia de a exercita dreptul de preempțiune al statului român asupra operei de tezaur 'Cumințenia pământului'. Reamintesc că, în calitate de deputat al PNL și președinte al Comisiei pentru cultură din Camera Deputaților, în luna noiembrie 2015, am depus un amendament la legea bugetului de stat pe 2016 în care solicitam alocarea a cinci milioane de euro pentru începerea negocierilor cu proprietarii operei lui Brâncuși, în vederea exercitării dreptului de preempțiune. Deși colegii mei din Comisia pentru cultură au aprobat amendamentul, acesta a fost blocat în Comisia de buget-finanțe de unde am primit răspuns că trebuie organizată o licitație publică, dânșii nerealizând, probabil, că opera 'Cumințenia pământului' este unicat", a precizat Știrbu, într-un comunicat de presă remis joi AGERPRES.

El a adăugat că este convins de bunele intenții ale românilor și de generozitatea lor de a contribui "cu bucurie" la o subscripție publică destinată capodoperei lui Constantin Brâncuși.

"Totuși, nu pot fi de acord cu motivele pentru care Guvernul a ales să colecteze o parte din banii necesari prin subscripție publică. În opinia mea, 'sărăcia' despre care vorbește domnul Cioloș este relativă, iar conceptul îl aplică selectiv. Conform domniei sale, suntem 'săraci' când este vorba de suplimentarea cu șase milioane de euro a bugetului destinat achiziției operei de tezaur 'Cumințenia pământului', însă nu suntem la fel de săraci atunci când domnul viceprim-ministru Dîncu alocă o sumă dublă, 12 milioane de euro, pentru construirea a două stadioane în același județ, anume Teleorman", arată Știrbu.

Președintele Comisiei de cultură menționează că subscripția publică este un concept onorabil în România, iar cel mai notoriu exemplu este cel al contribuției pentru Ateneul Român, când Regele Carol I a fost prima persoană care a cumpărat, din banii săi privați, 10.000 bilete pentru a da un exemplu românilor.

AGERPRES

 

Trimite pe WhatsApp

Citește și:

populare
astăzi

1 ZVON / Dragnea și Vâlcov participau doar la discuții unde comisionul sărea de 10 milioane de euro! Ce rol avea ț…

2 Rechizitoriu DNA / Schema ingenioasă prin care „nașul” Mircea Sandu ar fi luat o șpagă de 200.000 de euro de la …

3 Faceți diferența! Bulgaria cumpără F-16 de ultimă generație, de trei ori mai scumpe decât cele cumpărate de Ro…

4 Trei năpârci. Atenție la aroganța voit afișată...

5 Filmul atacului de la Săpoca în care au fost uciși 4 oameni și răniți alți 9: „Totul s-a petrecut în mai puţin…

recomandări

Te ia DNA: Dan Popa

S-a lansat Milionarul pentru Android! Descarcă din Play Store

Video incredibil cu un elefant surprins strângând gunoiul