Știrea asta ar trebui citită de toți imbecilii care-i înjură pe americani și-i cred pe pesediști și televiziunile lor diversioniste!

Știrea asta ar trebui citită de toți imbecilii care-i înjură pe americani și-i cred pe pesediști și televiziunile lor diversioniste!

Știrea asta ar trebui citită de toți imbecilii care-i înjură pe americani și-i cred pe pesediști și televiziunile lor diversioniste! O să observați multe similitudini Turcia/România! Fratților, americanii nu se joacă atunci când vine vorba despre corupție!

Coruptia unui fost ministru turc, expusa la New York: Mita de peste 50 de milioane de euro intr-un singur an! Guvernul turc spera sa scape de acest scandal, care a revenit insa in forta miercuri in fata unui tribunal new-yorkez: omul de afaceri Reza Zarrab a afirmat ca a acordat mita in valoare de milioane de dolari fostului ministru turc al Economiei, pentru a-i facilita un trafic ilicit de aur cu Iranul, scrie AFP.

Reza Zarrab, un magnat turco-iranian arestat in Statele Unite in martie 2016 si care a acceptat sa coopereze cu justitia americana, a inceput sa depuna marturie miercuri intr-un proces la un tribunal federal din Manhattan legat de ocolirea sanctiunilor economice americane impuse Iranului.

Guvernul lui Recep Tayyip Erdogan spera sa evite un astfel de scandal. Continuarea procesului, in ciuda obiectiunilor Ankarai, a alimentat si mai mult tensiunile turco-americane.

Turcia a cerut eliberarea lui Zarrab si a denuntat intreaga procedura juridica drept un "complot politic" condus de predicatorul Fethullah Gulen, care traieste in Pennsylvania, in SUA.

Zarrab a explicat ca s-a intalnit cu fostul ministru al Economiei Zafer Caglayan la inceputul lui 2012, cand incerca sa se impuna drept un actor cheie in profitabilul trafic ilicit cu aur in care erau implicate banci turcesti si iraniene.

Acest trafic permitea Iranului, sufocat de sanctiuni economice, sa foloseasca veniturile din vanzarea hidrocarburilor pentru platile pe pietele internationale, in ciuda interdictiei impuse bancilor americane sa deruleze operatiuni comerciale cu Teheranul.

Caglayan i-a propus lui Zarrab sa il ajute sa devina principalul intermediar pentru banca publica turceasca Halkbank, "cu conditia sa imparta profiturile 50/50" cu Caglayan, a afirmat Zarrab.

Omul de afaceri in varsta de 34 de ani, care a depus marturie in tinuta portocalie specifica detinutilor, a precizat ca este inchis de FBI intr-un loc secret si spune ca a platit in total "intre 45 si 50 de milioane de euro" si inca "circa 7 milioane de dolari" mita catre acest ministru intre martie 2012 si martie 2013.

Caglayan a parasit guvernul turc la sfarsitul lui 2013, dupa dezvaluirea acestui scandal.

Declarat nevinovat impreuna cu alti trei ministri implicati in acest scandal in ianuarie 2015, Caglayan a fost insa pus sub acuzare de justitia americana in acest dosar.

Dintre cele noua persoane puse sub acuzare in SUA, una singura se afla pe banca acuzatilor, fostul director general adjunct al Halkbank, Mehmet Hakan Atilla.

Zarrab a afirmat miercuri ca Atilla l-a ajutat sa ascunda acest trafic astfel incat originea iraniana a fondurilor sa nu fie observata de bancile americane.


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO „Fir-ar mama ei a dracu de zdreanță! Mi-e scârbă de mine că de doi ani o duc rău cu ea”

2 O notă confidențială a spionajului francez care dă de gândit

3 Foarte interesante amănunte...

4 VIDEO „Tata nu mai vorbește cu mine” / Diana Șoșoacă, repudiată și de propriul tată, plus alte amănunte

5 Foarte interesant! / Mesajul criptic al lui Kirilo Budanov și ce spune despre moartea lui Navalnîi