SUA: Angajată a Departamentului de Stat, acuzată de legături cu spioni chinezi

SUA: Angajată a Departamentului de Stat, acuzată de legături cu spioni chinezi

O angajată a Departamentului de Stat al SUA cu acces la documente confidențiale a fost pusă sub acuzare pentru că nu a declarat o serie de legături cu agenți ai serviciului de informații externe al Chinei, care i-au oferit cadouri în schimbul unor informații diplomatice și economice, au transmis miercuri procurori federali, potrivit Reuters.

În vârstă de 60 de ani, Candace Claiborne a fost inculpată la o curte federală din Washington pentru obstrucționarea justiției, faptă pasibilă de maximum 20 de ani de închisoare, și pentru declarații false date Biroului Federal de Investigații (FBI), pentru care riscă cinci ani de detenție.

Ea a apărut în fața unui judecător alături de avocatul său, David Bos, însă ambii au refuzat să discute cu presa. Candace Claiborne va rămâne în arest la domiciliu până la audierile preliminare de la 18 aprilie.

Conform acuzațiilor, femeia a primit cadouri și transferuri de zeci de mii de dolari din partea unor agenți chinezi începând din 2011 în schimbul unor informații despre politica economică a SUA în relația cu China și alte chestiuni diplomatice.

Candace Claiborne și un complice, a cărui identitate nu a fost menționată în dosarul din instanță, au primit obiecte precum coliere și o mașină de cusut sau li s-a plătit taxa pentru o școală de modă în China și o vacanță în Thailanda, conform procurorilor.

Femeia lucrează în cadrul Departamentului de Stat din 1999 și a ocupat mai multe posturi în străinătate, inclusiv la ambasadele sau consulatele din Irak, Sudan și China.

Acuzațiile împotriva lui Candace Claiborne vin înaintea întâlnirii de la 6-7 aprilie între președintele american Donald Trump și omologul său chinez Xi Jinping, într-o perioadă de tensiuni între cele două puteri din cauza unor subiecte precum Coreea de Nord, Marea Chinei de Sud, Taiwanul și comerțul. Trump a fost critic la adresa Chinei în timpul campaniei prezidențiale din 2016.

Oficiali americani au acuzat China că s-a aflat în spatele mai multor atacuri cibernetice asupra unor agenții guvernamentale și companii americane în ultimii ani.

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO Soldați ruși spunând adevărul despre ce se întâmplă cu armata lor în Ucraina

2 Urmează bomba acestor alegeri? / AUR nu îndeplinește „o condiție de fond, determinantă” și toate candidaturile ar putea fi respinse!

3 De citit...

4 VIDEO Frate, nu ți-ai dori să trăiești așa ceva... Ce o fi fost în capul piloților?

5 Lucruri pe care nimeni nu le spune la televizor și nu numai...