SUA avertizează China să nu repete scenariul Crimeea în Asia

SUA avertizează China să nu repete scenariul Crimeea în Asia

Este dificil de stabilit care ar putea fi intenţiile Chinei, însă anexarea Crimeei de către Rusia a ridicat temerile în rândul aliaţilor din Asia ai Statelor Unite asupra posibilităţii ca Beijingul să ia în calcul o mişcare similară pentru a-şi satisface pretenţiile teritoriale, a declarat Daniel Russel, consilierul preşedintelui Barack Obama pentru Asia de Est, în faţa Comisiei pentru Relaţii Internaţionale din Senatul American, citat de agenţia de ştiri Reuters.

„Efectul net este să creştem presiunile asupra Chinei pentru ca ea să demonstreze că rămâne angajată pentru o rezolvare paşnică a problemelor”, a spus Russel, vicesecretar de stat pentru Asia de Est.

Sancţiunile impuse de SUA şi UE asupra Rusiei ar trebui să aibă efect de descuraje şi să trimită „fiori reci oricărei persoane din China care ar putea lua în calcul anexarea Crimeei drept un model”, a continuat oficialul american.

În cazul Rusiei, sancţiunile au funcţionat mai degrabă indirect, pentru că au speriat investitorii străini şi pieţele internaţionale. Însă, spre deosebire de Rusia, China are legături economice strânse cu Statele Unite, dar şi cu UE, iar astfel de sancţiuni ar avea efecte directe asupra economiei chineze.

Russel a subliniat că SUA nu au o poziţie faţă de disputele teritoriale din Asia, ci subliniază necesitatea ca acestea să fie rezolvate pe cale paşnică, iar China n-ar trebui să aibă vreun dubiu asupra determinării Washingtonului de a-şi apăra aliaţii dacă este cazul.

„Preşedintele SUA şi Administraţia Obama sunt ferm hotărâte să-şi respecte angajamentele defensive faţă de toţi aliaţii”, a spus oficialul.

Disputele teritoriale dintre China şi mai multe state vecine s-au accentuat în ultima perioadă. Pe de-o parte, relaţiile cu Japonia sunt tensionate din cauza Insulelor Senkaku, foarte bogate în metale rare. Duminică, Filipinele au înaintat o plângere la Curtea Penală Internaţională de la Haga împotriva Chinei pentru pretenţiile acesteia asupra unor teritorii maritime care acum aparţin Filipinelor.

Beijingul are dispute teritoriale şi cu Vietnam, Coreea de Sud, Malaysia, Brunei şi Taiwan pentru teritorii marine, care ar putea ascunde resurse minerale.

Pe 16 martie, autorităţile regionale din Crimeea au organizat un referendum prin care populaţia a fost întrebată dacă doreşte alipirea peninsulei la Rusia şi dacă vrea întoarcerea la Constituţia din 1992, care prevedea mai multă autonomie faţă de Ucraina pentru Republica Autonomă din Crimeea. Aceasta după ce, în urmă cu o lună, preşedintele ucrainean Viktor Ianukovici fusese demis de Parlamentul de la Kiev, la fel şi Guvernul controlat de el, după mai bine de trei luni de proteste faţă de regimul pro-rus condus de Ianukovici şi apropiaţii săi.

Autorităţile locale din Crimeea au catalogat schimbarea de putere drept lovitură „fascistă” de stat, poziţie adoptată şi de Rusia.

Locuitorii din Crimeea au votat în procent covârşitor - peste 96% - pentru alipirea la Rusia. La recensământul din 2001, cel mai recent, peste 58% din locuitorii peninsulei s-au declarat ruşi, 24,3% - ucraineni şi 12% -tătari.

CITEŞTE MAI MULT

Beijingul a trimis 11 nave de patrulare în apropierea Arhipelagului Senkaku. Bătălia pentru deţinerea acestor insule nelocuite se dă, de fapt, pe resursele energetice.

O aeronavă chineză a survolat Insulele Senkaku din Marea Chinei Orientale, au declarat mai mulţi oficiali guvernamentali de la Tokio. Departamentul de Forţe de Apărare Aeriene al Japoniei a mobilizat imediat mai multe avioane de luptă F-15, care au decolat către arhipelag.

Insulele Senkaku continuă să acutizeze tensiunile dintre cele mai mari economii asiatice. Beijingul se arată tot mai agresiv faţă Japonia şi a decis să intensifice acţiunile militare navale în apropierea insulelor nelocuite.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

2 Bilanțul după trei luni al noului comandant al Forțelor Armate Ucrainene: Armata lui Putin sângerează din greu, dar câștigă încă teren

3 STENOGRAME „Eugen Mîrtz i-a inoculat victimei ideea că prin sexul anal a salvat-o de la moarte deblocându-i o chakră ce controlează punctele vitale”

4 „Această funcție revine prin tradiție Statelor Unite” / Băsescu dezvăluie că nu România l-a propus pe Mircea Geoană la NATO!

5 Articol dubios despre România apărut în presa de la Budapesta...