SUA: Bancher turc, condamnat la 2 ani şi 8 luni închisoare într-un caz privind sancţiunile împotriva Iranului

SUA: Bancher turc, condamnat la 2 ani şi 8 luni închisoare într-un caz privind sancţiunile împotriva Iranului

Un judecător american l-a condamnat miercuri la 2 ani şi 8 luni închisoare pe Mehmet Hakan Atilla, un bancher de la banca Halkbank, controlată de statul turc, după ce acesta a fost găsit vinovat de participare la o schemă de ajutor dat Iranului în scopul eludării sancţiunilor americane, transmite Reuters.

Cazul a tensionat relaţiile diplomatice între SUA şi Turcia, preşedintele Recep Tayyip Erdogan denunţându-l ca un atac politic la adresa guvernului său.

Sentinţa pronunţată miercuri de un judecător din Manhattan vine după ce, pe 3 ianuarie, Mehmet Hakan Atilla, 47 de ani, fost director general adjunct al băncii publice din Turcia, Halkbank, fusese găsit vinovat de conspiraţie pentru încălcarea legii americane privind sancţiunile.

După acel moment, într-o reacţie din 5 ianuarie, preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan, citat de AFP, a denunţat o ''serie de grave comploturi'' împotriva Turciei, orchestrate de SUA.

''SUA desfăşoară în prezent o serie de comploturi grave. Nu doar pe teren judiciar, ci de asemenea pe teren economic'', a declarat Erdogan, în cadrul unei conferinţe de presă la Istanbul.

Omul de afaceri turco-iranian Reza Zarrab, aflat în centrul acestui proces exploziv, a depus mărturie împotriva lui Atilla (arestat la New York în martie 2017), implicându-i pe preşedintele Erdogan şi pe miniştri ai guvernului turc.

Ankara a respins constant acuzaţiile aduse în cadrul procesului, pe care l-a catalogat drept un ''complot'' pus la cale de predicatorul Fethullah Gulen, autoexilat în SUA, pe care autorităţile turce îl consideră că ar fi în spatele puciului eşuat din 15 iulie 2016, acuzaţie respinsă categoric de Gulen. AGERPRES/ (AS - autor: Vicenţiu Purcărea, editor online: Gabriela Badea)

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 „Drama Foișor”, o nouă manipulare ordinară? / Directorul pus de Firea, elementul-cheie al regiei

2 Petrecere de pomină la Miami, cu Loredana, vedete și milionari din România

3 VIDEO Scursura TV / Dana Budeanu mai avea puțin și-l masturba live pe Ciutacu, de „indignare”

4 VIDEO Beatrice Mahler, primul medic care recunoaște oficial adevărul: Sunt 20.000 de cazuri pe zi, de 4 ori ma…

5 Ucraina / perspectiva repetării scenariului sfâşierii Iugoslaviei