SUA: Biden nominalizează un fost senator republican, Jeff Flake, ca ambasador în Turcia

SUA: Biden nominalizează un fost senator republican, Jeff Flake, ca ambasador în Turcia

Preşedintele democrat Joe Biden a ales un republican, fostul senator de Arizona Jeff Flake, drept candidat pentru postul extrem de sensibil de ambasador în Turcia, a anunţat marţi Casa Albă într-un comunicat, notează AFP.

"Cu această numire, administraţia Biden reafirmă cea mai bună tradiţie a politicii externe şi diplomaţiei americane: crezul potrivit căruia politica partizană trebuie oprească la frontierele ţării", a subliniat într-o postare pe blog Jeff Flake, opozant declarat al fostului preşedinte Donald Trump.

Nominalizarea sa, care mai trebuie aprobată de Senat, intervine într-un moment delicat pentru relaţiile dintre Ankara şi Washington.

Acestea s-au răcit semnificativ de când Joe Biden i-a urmat în funcţie lui Donald Trump, care s-a pozat în aliat al preşedintelui turc Recep Tayip Erdogan.

Washingtonul se bazează, totuşi, pe Turcia pentru a juca un rol stabilizator în Afganistan, după retragerea trupelor americane, care va fi finalizată la sfârşitul lunii august.

Printre altele, Joe Biden a recunoscut genocidul armean sub Imperiul Otoman în timpul Primului Război Mondial , provocând furia Ankarei .

Cele două ţări, teoretic aliate în cadrul NATO, au şi alte teme de dezacord, începând cu achiziţionarea de către Turcia a unui sistem rusesc de apărare antiaeriană.

Alegerea lui Jeff Flake este anunţată în contextul în care ce administraţia Biden acţionează din plin pentru a ocupa unul după altul posturile de ambasador, multe dintre ele fiind vacante de la alegerea preşedintelui democrat.

La Ankara, Joe Biden l-a lăsat până în prezent pe ambasadorul numit de Donald Trump, David Satterfield. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

2 VIDEO Atac cu rachete fără precedent al Ucrainei împotriva Rusiei

3 Voi ați văzut asta? / America, oameni buni...

4 Așa o fi?

5 VIDEO București 2024...