SUA: Curtea Supremă a început audierile cu privire la soarta Obamacare

SUA: Curtea Supremă a început audierile cu privire la soarta Obamacare

Curtea Supremă a Statelor Unite, cu majoritate conservatoare, a început marţi audierea pledoariilor în ce priveşte tentativa unor state guvernate de republicani şi susţinute de administraţia Donald Trump de a obţine anularea reformei sănătăţii din mandatul lui Barack Obama, transmite Reuters.

Preşedintele ales Joe Biden a criticat eforturile republicanilor de a anula Obamacare (ACA), aşa cum este cunoscută reforma, în plină pandemie de COVID-19 şi pe fondul speranţelor de a consolida această lege după ce se va instala la Casa Albă în ianuarie.

Judecătorii instanţei supreme au programate 80 de minute de audieri prin teleconferinţă în cadrul apelului înaintat de unele state conduse de democraţi, printre care California şi New York, şi de Camera Reprezentanţilor, controlată tot de democraţi, pentru menţinerea Obamacare.

Acest dosar reprezintă cel mai recent atac în justiţie al republicanilor împotriva legii din 2010, rămasă ca realizare emblematică în materie de politică internă a fostului preşedinte democrat Barack Obama, căruia Biden i-a fost vicepreşedinte.

În 2012 şi 2015, Curtea Supremă a respins contestaţiile anterioare ale republicanilor.

În prezent, Curtea are o majoritate conservatoare după ce Senatul a confirmat-o luna trecută pe Amy Coney Barrett , al treilea judecător nominalizat de Trump.

Majoritatea experţilor în drept sunt de părere că judecătorii instanţei supreme nu vor da un verdict de anulare a Obamacare, care ar echivala cu un adevărat seism în societatea americană.

Un grup de state în frunte cu Texas, cărora li s-a alăturat apoi administraţia Trump, a înaintat acţiune în justiţie în 2018 în Texas pentru a obţine abolirea legii.

Dacă Obamacare ar fi anulată, un număr de până la 20 milioane de americani şi-ar putea pierde asigurările de sănătate, iar companiile de asigurări ar putea refuza din nou să asigure persoane cu boli preexistente. Obamacare a extins programele de sănătate publică şi a creat pieţe pentru asigurări private.

'Credem că sunt nouă judecători care înţeleg cât de importantă este legea', a afirmat procurorul general al Californiei, Xavier Becerra, un democrat care conduce coaliţia de 20 de state federale care apără Obamacare.

'Credem că există o şansă foarte bună ca americanii să continue să aibă o bună acoperire medicală', a adăugat el.

Un judecător districtual din Texas a decis în 2018 că Obamacare este neconstituţională în forma actuală în lumina unei modificări operate de Congres cu sprijinul republicanilor cu un an în urmă.

O Curte de Apel din New Orleans a confirmat parţial această decizie, spunând că prevederea care obligă cetăţenii să obţină o asigurare sau să plătească o penalitate financiară încalcă Constituţia. Totuşi, Curtea nu a anulat legea.

State conduse de democraţi şi Camera Reprezentanţilor au sesizat ulterior Curtea Supremă.

În 2012, aceasta confirmase majoritatea prevederilor din Obamacare, inclusiv cea referitoare la obligaţia înscrierii la asigurările de sănătate, iar în 2017 Trump a semnat o lege care elimina sancţiunea financiară.AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Descoperire care dă de gândit în Brazilia...

2 O profesoară de Română care susține că „Luceafărul“ lui Eminescu este roman, greu de demis

3 VIDEO De azi se va circula pe 12 km noi din A0, permițând șoferilor o legătură pe autostradă în partea de sud a Capitalei între DN6, DN5 și DN4

4 „Dacă rămâneam cu el era vai de vieţişoara mea. Era un diavol frumos” / I-a fost amantă lui Florin Piersic timp de 9 ani

5 A început „detonarea” lui Piedone? A apărut o „personajă” nouă în peisaj...