SUA: Democrații victorioși în alegeri locale, înfrângeri pentru Donald Trump

SUA: Democrații victorioși în alegeri locale, înfrângeri pentru Donald Trump

Candidatul democrat la postul de guvernator al statului Virginia, Ralph Northam, l-a învins marți pe adversarul său republican, Ed Gillespie, care a fost susținut de Donald Trump și a făcut campanie pe teme populiste și naționaliste, potrivit unor media americane, citate de AFP.

Într-un alt stat, New Jersey, candidatul democrat, Phil Murphy, a învins fără probleme și îi va urma în funcție actualului guvernator republican, Chris Christie, care a fost multă vreme un aliat apropiat al lui Donald Trump.

Potrivit rezultatelor din 93% din secțiile de votare, Ralph Northam a obținut 53% din voturi, iar adversarul său republican 45,9%, a anunțat CNN la orele 04.00.

În New Jersey, Phil Murphy l-a înfrânt pe republicanul Kim Guadagno cu 51,3% la 46,5%, a informat CNN după numărarea a 38% din voturi.

Ed Gillespie nu s-a afișat pe teren împreună cu liderul de la Casa Albă, dar această figură marcantă a Partidului Republican, pe care l-a prezidat, a făcut un viraj spre dreapta plasând în centrul discursurilor sale teme legate de imigrația ilegală, criminalitatea sau statuile eroilor sudiști din perioada Războiului Civil (1861-1865).

Președintele Donald Trump l-a susținut prin mesaje, dar nu s-a deplasat pe teren.

În schimb, democrații au făcut din aceste alegeri o miză a revanșei, la un an după înfrângerea lui Hillary Clinton. Fostul președinte Barack Obama s-a implicat personal în campanie.

"Frica, diviziunile și ura nu funcționează", a comentat guvernatorul democrat în exercițiu, Terry McAuliffe, marți seară cu puțin înainte de anunțul rezultatelor.

Guvernatorul este șeful executivului local, dotat cu prerogative în domeniul economic, fiscal, al poliției sau educației. El promulgă legile votate de parlamentul local, reamintește AFP.

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

2 Misterioasa navă iraniană care s-a întors ieri, subit, după trei ani, acasă

3 Document secret rusesc obținut de Washington Post

4 Ucraina a încălcat „linia roșie nucleară” a Rusiei? / Culisele unui atac ucrainean asupra unei ținte-cheie din Rusia

5 Foarte interesante amănunte...