SUA îşi reduc efectivele militare din Irak de la 5200 la 3000 de soldaţi

SUA îşi reduc efectivele militare din Irak de la 5200 la 3000 de soldaţi

Statele Unite ale Americii (SUA) au decis să-şi reducă efectivele militare din Irak de la 5200 la 3000 de soldaţi, a anunţat miercuri generalul Kenneth McKenzie, comandantul operaţiunilor militare ale Pentagonului în Orientul Mijlociu, informează AFP.

"Recunoscând marile progrese realizate de forţele irakiene şi în consultare şi coordonare cu guvernul irakian şi cu partenerii noştri de coaliţie, SUA au decis să-şi reducă prezenţa militară în Irak de la circa 5200 la 3000 de militari în decursul lunii septembrie", a declarat McKenzie de la Bagdad.

Casa Albă informase de marţi că va urma în curând un anunţ cu privire la o nouă reducere a trupelor americane în Irak, unde soldaţii americani care luptau împotriva celulelor jihadiste se confruntă cu din ce în ce mai multe atacuri ale facţiunilor pro-iraniene.

SUA vor continua să susţină armata irakiană în lupta împotriva ultimelor elemente ale grupării Stat Islamic (SI), încă active în această ţară, şi îşi vor menţine o prezenţă limitată în Siria, a precizat McKenzie într-un discurs susţinut cu ocazia preluării funcţiei de către noul comandant al coaliţiei anti-SI, generalul Paul Calvert. "Trebuie să ne continuăm cooperarea împotriva SI şi partenerilor noştri în Irak şi Siria", a spus el. "Această prezenţă redusă ne permite să continuăm să-i consiliem şi să-i asistăm pe partenerii noştri irakieni în lichidarea ultimelor rămăşiţe ale SI în Irak", a adăugat generalul, subliniind încrederea Washingtonului în capacitatea forţelor irakiene de a opera în mod independent.

"Traseul este dificil, sacrificiul a fost imens, însă progresele au fost semnificative. Mai sunt încă multe de făcut", a conchis el. AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 „Bianca Drăgușanu, amantă, prostituată, psihopată…” / Daria Radionova l-a dat în fapt pe Alex Bodi!

2 VIDEO Partenerii mei sunt pișați pe ei / Monica Bârlădeanu, dezvăluiri picante despre scenele de amor

3 El este turnătorul PSD din Ministerul Sănătății / A fost recrutat și de Securitate

4 Proastă de bubuie / Nota 2,17 pentru fiica vitregă a lui Vela ca stagiar notar, dar numită de partid într-o func…

5 O fetiţă de 9 ani a găsit un portofel și a sunat la 112 / Citiți ce dialog a avut cu operatorul STS