SUA: John McCain, victimă a torturii, se opune numirii Ginei Haspel la conducerea CIA

Senatorul John McCain, personalitate marcantă a Partidului Republican din Statele Unite şi el victimă a torturii în închisorile nord-vietnameze, a lansat miercuri un apel la respingerea numirii Ginei Haspel la conducerea CIA din cauza controversatului său rol în programe de tortură, relatează AFP.

John McCain, suferind de un cancer la creier, nu ar fi în măsură să voteze asupra acestei numiri înaintate de preşedintele Donald Trump, dar congresmanul în vârstă de 81 de ani este foarte respectat în sfera politică americană şi luările sale de poziţie pot avea impact.

"Rolul lui Haspel în supravegherea utilizării torturii de către americani este deranjant. Refuzul său de a recunoaşte caracterul imoral al torturii o descalifică. Cred că Senatul (...) ar trebui să respingă această numire", a scris John McCain într-un comunicat.

Gina Haspel, care s-a alăturat agenţiei în 1985, a provocat o polemică pentru că, în 2002, pe vremea fostului preşedinte republican George W. Bush, a condus o închisoare secretă a CIA în Thailanda, ce purta numele de cod 'Ochiul Pisicii' (Cat's Eye). Doi membri ai reţelei teroriste al-Qaida ar fi fost supuşi acolo simulării înecului (waterboarding) şi altor tehnici de interogatoriu şi de tortură pentru care a devenit renumită închisoarea CIA de la Guantanamo.

În timpul războiului din Vietnam, în 1967, avionul pilotat de John McCain a fost doborât deasupra oraşului Hanoi. El a rămas prizonier al regimului comunist până în 1973, captivitate în cursul căreia a fost supus torturii ale cărei sechele, pe unul din braţe, sunt vizibile.AGERPRES


Trimite pe WhatsApp

Citește și:

populare
astăzi

1 Cu cine și-o trage Dana Budeanu

2 Prefectul Clujului, soţia şi baieţelul de nouă luni, diagnosticaţi cu COVID-19 / Prefectul: Gândiți-vă de două o…

3 Cine este românca depistată pozitiv la coronavirus în insula Creta

4 După șase luni de coronavirus: 5 întrebări la care oamenii de știință încă nu au răspunsul

5 De citit / Un profesor american spune adevărul despre șobolanul pe care Dragnea îl admira și căruia i-a dat chei…