SUA: La o lună după înfrângerea în alegeri, Trump se pregătea să confişte maşinile electorale

SUA: La o lună după înfrângerea în alegeri, Trump se pregătea să confişte maşinile electorale

La o lună după înfrângerea lui Donald Trump la alegerile prezidenţiale din 2020, un proiect de decret al Casei Albe îi ordona celui mai înalt responsabil militar al ţării să sechestreze aparatele electorale de pe întreg teritoriul Statelor Unite, potrivit unor documente publicate vineri de media Politico, notează AFP.

Documentul exploziv, provenind din Arhivele naţionale, pune în lumină măsurile extreme pe care fostul preşedinte republican era dispus să le ia pentru a se agăţa de putere.

"Cu începere de astăzi, Secretarul Apărării are obligaţia de a sechestra, aduna, păstra şi analiza toate maşinile, toate echipamentele şi toate informaţiile stocate electronic" referitoare la alegeri, indică proiectul de trei pagini, niciodată semnat.

Datat din 16 decembrie 2020, decretul prevedea şi numirea unui procuror special însărcinat să depună plângere pentru orice acuzaţii de fraudă decurgând din sechestru.

Pentru a justifica acest proiect, documentul enumeră o serie de teorii ale conspiraţiei - dezminţite în mod repetat - despre faptul că aparatele electorale ar fi fost piratate. Nu se ştie de către cine a fost redactat.

Acesta face parte dintre cele peste 750 de documente predate comisiei Camerei Reprezentanţilor care investighează asaltul asupra Capitoliului, după ce Curtea Supremă a respins apelul lui Donald Trump de a bloca dezvăluirea acestora.

Comisia nu a răspuns solicitărilor AFP.

Acest grup, compus în principal din aleşi democraţi, urmăreşte să stabilească responsabilitatea lui Donald Trump şi a anturajului său în asaltul asupra sediului Congresului din 6 ianuarie 2021.

La un an după ce a părăsit oficial puterea, Donald Trump susţine în continuare că alegerile din 2020 i-au fost "furate". Potrivit sondajelor de opinie, mai mult de jumătate dintre alegătorii republicani sunt de acord cu el, încheie AFP. AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Foarte interesante amănunte...

2 ULTIMA ORĂ Un general american anunță că Rusia ia în considerare capitularea în războiul împotriva Ucrainei

3 Aviația tactică a Rusiei a dispărut din Ucraina. De ce oare?

4 CTP / „Juriul de la Chișinău a acordat zero puncte României. Ce ziceți de asta?”

5 VIDEO Hopa! Rușii au aruncat în luptă Terminator, noile mașini de sprijinire a tancurilor